Kdz Ereğli Ceceli Anaokulu Dikkat Ve Algı Atölyesi

Anaokulunda Dikkat Ve Algı Atölyesi

Anaokulunda Dikkat Ve Algı Ne Demektir Ve Neden Önemlidir ?

Dikkat; düşüncelerimizi ve eylemlerimizi planlamamıza veya düzenlememize olanak tanır. Dikkat, öğrenme sürecindeki ilk adımdır.

Algı; çocukların duyularını kullanarak çevrelerine uyum sağlamalarına ve çevreleriyle etkileşim kurmalarına olanak tanır. Çocuklar görme, duyma, koklama, tatma ve dokunma yetenekleriyle doğarlar. Çocuklar, duyularını çevreleriyle ilişkilendirerek dünyalarını öğrenirler. Bu nedenle, küçük çocuklar için algılarını geliştirmelerine olanak sağlayacak, teşvik edici ortamlar, anlamlı katılım ve etkileşimler algısal gelişimleri için oldukça önemlidir.

Algısal gelişim, fiziksel gelişimle yakından bağlantılıdır çünkü çocukların büyüyen motor becerileri, çevrelerini yeni yollarla keşfetmelerine olanak tanır.

Anaokulu Öncesi Çocukta Dikkati Geliştirmek İçin Neler Yapılabilir 

Talimatları tekrarlama: Bir çocuğa talimat verdiğinizde, çocuğun bekleneni anladığından emin olmak için onu size tekrar etmesi için teşvik edin.

Duyu Bütünleme terapisi: Çevresinden aldığı duyuları anlamlandırmasına yardım edin. Duyusal olan dikkat zorluklarının giderilmesi yönünde onları teşvik edin.

Göz teması: Sizi duyabilmeleri ve yüzünüzü görebilmeleri için çocuğa yaklaşın göz teması kurarak çocuğun duyacağı şekilde onunla konuşun.

Basit dil: Taleplerde bulunurken net bir dil kullanın ve gerekirse onlara ne yapmalarını istediğinizi gösterin.

Arka plan gürültüsünü ve dikkat dağıtıcı unsurları azaltın: Bir çocuğun bir görevi tamamlarken gereken bilgileri kavrayacak kadar uzun süre dikkatini korumasına yardımcı olun.

Anaokulunda Dikkat Ve Görsel Algı Çalışmaları
Ceceli Anaokulunda Dikkat Ve Görsel Algı Çalışmaları

Anaokulunda Dikkat Ve Görsel Algı Etkinlikleri

Dikkat ve görsel algı becerisi, beynin gördüklerini, anlamlandırma yeteneğidir. Giyinme, yemek yeme, yazma ve oyun oynama gibi günlük aktiviteler için dikkat ve görsel algı becerisi önemlidir. 

Anaokulunda Dikkat ve Algıyı Çocuklara Teşvik Etmek İçin Bazı Etkinlikler

  • Kağıt labirentleri ve mermer labirentleri birleştirme etkinlikleri
  • Noktaları birleştirme etkinlikleri
  • Gizli resimler bulma etkinlikleri
  • Bulmacalar
  • Tahta bloklar ile yapılan oyunlar
  • Desenleme etkinlikleri
  • Eşleştirme ve sıralama etkinlikleri

Okul Öncesi Dönemde Algısal Gelişimin Önemi

Okul öncesi çocuklar sembollerle düşünürler, düşünceleri ben merkezcidir ve algıları mantığa değil sezgiye dayanır. Bu nedenle yön, nesneleri zihinlerinde canlandırabilme yeteneği ve hız değişimi (hızlı veya yavaş) gibi karmaşık kavramları henüz kavrayamazlar. 

Algısal gelişim, planlamak ve basitten karmaşığa doğru kararlar almak için gerekli beyin fonksiyonlarını içerir. Algısal becerilerin geliştirilmesi, okumaya, yazmaya ve okul dönemine hazırlanırken önemli günlük etkinlikleri bağımsız olarak tamamlamanın temelini oluşturur. Küçük çocuklara algısal becerileri uygulama fırsatlarının öğretilmesi gerekir.

Çocukların Motor ve Fiziksel Gelişiminde Dikkat Ve Algı Gelişiminin Önemi

Dikkat ve algı gelişimiyle motor ve fiziksel gelişim, çocukların tüm alanlarda öğrenmesinin temelleridir. Bu alanlardaki gelişim, çocukların çevrelerini tam olarak keşfetmelerine ve insanlarla ve nesnelerle etkileşime girmelerine olanak tanır. 

Dikkat ve algı gelişimi, çocukların bilgi toplamak, anlamak ve çevrelerindeki dünyaya tepki vermek için duyularını nasıl kullandıklarını ifade eder. 

Bebekler ve küçük çocuklar, etkileşimler sırasında, keşif ve deneyimlerini anlamlandırmak için algılarını kullanırlar. Okul öncesi çocuklar, topa vurmak, bir nesneyi yerine koymak gibi görevleri yerine getirmek ve etkili bir şekilde hareket etmek için algısal bilgilerine güvenirler.

Kaba motor becerileri, tüm vücudu hareket ettirmeyi, kollar ve bacaklardaki gibi daha büyük kasları kullanmayı ifade eder. Bebeklik döneminde kaba motor becerileri, oturma veya ayakta durma pozisyonu elde etmek için baş, boyun ve gövdenin kontrolünü kazanmayı içerir. Ayrıca yürüme, fırlatma ve esneme gibi yürüme çağında ortaya çıkan lokomotor becerileri içerir. Okul öncesi çocuklar vücutları üzerinde daha fazla kontrol sahibi olurlar. Bu, artan güvenlerine ve sosyal oyuna katılma yeteneklerine katkıda bulunur.

İnce motor becerileri, özellikle el ve ayaklarda olmak üzere vücudun her bir bölümünde bulunan küçük kasların kullanılması anlamına gelir. Çocuklar, fincan gibi küçük nesneleri kavramak, tutmak, makas ve boya fırçaları gibi araçları kullanmak için ince motor becerilerini kullanırlar. El-göz koordinasyonu kazandıkça, okul öncesi çocuklar parmaklarının, ellerinin ve bileklerinin hareketlerini  (ince detayların çizilmesi veya küçük boncukların dizilmesi gibi daha karmaşık görevleri gerçekleştirmek için) yönlendirmeyi öğrenirler.

Anaokulunda Dikkat Ve Görsel Algı Çalışmaları
Anaokulunda Dikkat Ve Görsel Algı Çalışmaları

Odaklanma Ve Konsantrasyon Geliştirme

Bilişsel yeteneklerdeki sınırlamalar çocuğun okuldaki, evdeki ve toplumdaki tüm gelişimini etkileyebilir. Çocuklarda odaklanmaya ve konsantrasyona yönelik günlük aktiviteler dikkat, hafıza, problem çözme gibi bilişsel gelişim için fırsatlar sunar. Çocukların matematik ve okuma için ihtiyaç duyduğu kavramlar dikkat ve odaklanma gerektirir; konsantre olma ve okumaya katılma yeteneği, sayma, matematik kavramları ve erken okuryazarlık becerileri için gereklidir.

Okur Yazarlıkta, Dikkat Ve Algı Becerisi İçin 5 Önemli Yapı Taşı

  1. Alfabe Bilgisi: İsimleri ve sesleri ile birlikte harf formlarını bilmek
  2. Fonolojik Farkındalık: Konuşulan dille ilişkili sesleri ayırt etme 
  3. Hızlı Otomatik Adlandırma: Harf, sayı, renk veya nesne dizilerini hızlı bir şekilde adlandırma
  4. Yazma
  5. Fonolojik Bellek: Sözlü olarak sunulan bilgileri kısa bir süre için hatırlamak

Okul Öncesi Görsel Algı Ve Dikkat Çalışmaları

Görsel Algı Nedir?

Görsel algı, bir çocuğun çevresini yorumlayabilme ve anlayabilmeyi öğrenmesi açısından önemlidir. Yeterli uyarı ve etkinliklerle ile çocuklar bu beceriyi yaklaşık 7 yaşına kadar geliştirebilir

Görsel algı ile birlikte çocukların,

  • İşitsel algı (ses)
  • Koku algısı (koku)
  • Tat algısı (tat)
  • Dokunsal algı (dokunma)
  • Beden farkındalığı, uzamsal farkındalık, ince motor ve kaba motor becerileri, göz hareketleri, göz-el-ayak koordinasyonu, orta çizgiyi geçme, yön farkındalığı ve hakimiyet (sol veya sağ el) gibi motor becerilerini geliştirmesi gerekir.

Görsel Algı Çalışmalarının Önemi

Görsel algı ve dikkat becerilerini geliştirmenin en iyi yolu oyun oynamaktır. Küçük çocukların dikkat ve algı yeteneklerini güçlendirecek çeşitli görsel aktiviteye ve oyuna ihtiyacı vardır

  1. Çocukların örgün eğitim için görsel algı becerilerinin geliştirilmesi çok önemlidir.
  2. Çocuklar okumayı, yazmayı ve matematiği öğrenmeleri için iyi gelişmiş görsel becerilere sahip olmalıdır.
  3. Bir çocuğa okuma ve yazmayı öğretmek, sadece harflere bakmak ve onları ezberlemekle ilgili değildir, daha çok onların görsel algı yeteneklerinin ne kadar iyi inşa edildiğine bağlıdır.
  4. Hafıza oyunları ve bulmacalar gibi görsel ve algısal etkinlikler, okul öncesi dönemde harfleri ve sayıları bilmelerine zemin hazırlayan mükemmel okuma öncesi etkinlikleridir ..

Çocuğunuzla oynayabileceğiniz okul öncesi dikkat ve görsel algıyı geliştirmeye yönelik etkinlikler

  • Yaş grubuna uygun bulmacalar
  • İnşaat oyuncakları ile oynamak
  • Hafıza oyunları oynamak
  • Çizim, boyama, kesme, yapıştırma ve katlama oyunları
  • Desen yapmak (boncuk, mandal vb. ile)
  • Şekillerle oynama ve izleme
  • Nesneleri sıralama
  • Eşleşen renkler bulmak
  • İnce motor aktiviteleri
  • Kaba motor aktiviteler 

Kdz Ereğli Ceceli Anaokulunda Dikkat ve Algı Atölyesi​​ çalışmaları için neler yapıyoruz

Çocuklar işitsel, görsel ve dokunsal algılayarak öğrenebilirler. Bu alanların desteklenmesi ve geliştirilmesi dikkat ve algı atölyesinin önceliklerindendir.

Bununla birlikte dikkat gelişimi, öğrenme alanları kadar önemli ve çocukların öğrenme süreci için etkili bir başka alandır. Ceceli Anaokulu olarak okul öncesi eğitimde dikkat ve algı geliştirmeye yönelik çeşitli atölyelerimiz ve alanında uzman öğretmenlerimizle dikkat geliştirme, yaratıcı düşünme, hikayeli kodlama ve 3 yaş görsel algı çalışmalarında ilkleri gerçekleştiriyoruz.

Öğrenmeyi sağlıklı bir gelişim ile sağlamak dikkat ve algı atölyemiz ile artık çok kolay!

Özel Ceceli Anaokulu 3 yaş grubu ile görsel algı ve dikkat çalışması

Kdz Ereğli Ceceli Anaokulunda uygulanan Dikkat ve Algı atölyesi çalışmalarına örnekler

  • Parça bütün ilişkisi etkinlikleri
  • Şekil-zemin etkinlikleri
  • Renk algılaması etkinlikleri
  • Fon ve ayrıntı çalışmaları
  • Duyusal ayrımsama figür çalışmaları
  • Nesnelerin görsel özelliklerini kavrama
  • Simgesel algı çalışmaları
  • Perspektif etkinlikleri
  • Görsel ayırt etme aktiviteleri 

Kdz Ereğli Özel Ceceli Anaokulu olarak çocukların dikkat ve algı gelişimlerini en iyi düzeye ulaştırmak için özgün atölyelerimiz, uzman ekibimiz ve  farkındalık yaratacak çalışmalarımız ile en iyi hizmeti sunuyoruz.

Kdz Ereğli Özel Ceceli Anaokulu Dikkat Ve Algı Atölyesi ve daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz. 

Yorum bırakın

Scroll to Top
Konuşmayı Başlatın
Yardımcı Olabilir miyim?
Ceceli Anaokulu Yetkilisi
Yetkiliden Bilgi Almak İçin Yazınız