Eğitimde Pozitif Psikoloji – Kdz Ereğli Özel Ceceli Anaokulu Kreş 3-6 Yaş

KDZ Ereğli Ceceli Anaokulu'nda Eğitimde Pozitif Psikoloji Yaklaşımları

Türkiye’de bir ilk olan okul öncesinde pozitif psikoloji eğitimini Kdz. Ereğli’de çocuklarımızla buluşturmaktan onur duyuyoruz. 

ANAOKULU EĞİTİMİNDE POZİTİF PSİKOLOJİ

Örnek Pozitif Psikoloji Eğitimi için alttaki linke tıklayabilirsiniz.

Videoyu oynat

Eğitimde Pozitif Psikoloji Yaklaşımı

Kdz Ereğli'de Anaokulu ve Kreşlere Özel Pozitif Psikoloji Eğitimi Uygulamaları

Ders içeriği yapılandırılmış olup duygu okuryazarlığı ile başlar. Yedi temel duyguyu tanımak, vücudumuzda deneyimlemek, farkında olmak ve sağlıklı ifade edebilmek hedefimizdir. Fark edilmeyen bir duygu sağlıkla ifade edilemez, regüle edilemez. Önce duyguyu tanımalı, bedenimizde gösterdiği değişikliği fark etmeli ve doğru şekilde ifade edebilmeliyiz. Bu kazanım anaokulu kazanımı değil, tam olarak hayata ait çok kıymetli bir kazanımdır. Zira biz yetişkinler bile hangi duyguyu yaşadığımızı fark etmekte zorlanabiliriz, regüle edemeyebiliriz. Duygularımızı bastırmak ise kültürümüzde maalesef kabul gören bir durumdur. Ancak bastırılan, sağlıkla ve güvenle yaşanmayan duyguların psikopatolojilerin temelini oluşturduğu da unutulmamalıdır. Çocuklarımıza duyguların neden var olduğu, hayattaki fonksiyonlarını özümsetmeye çalışırız.

Korku neden vardır? Hayatta kalabilmek için. Peki ya öfke? Sınırlarımızı koruyabilmek için. Neden tiksiniriz? Sağlıklı beslenebilmek için vb… Duygumuzu yaşarken hangi durumlarda zorlanırız? Mesela öfkemizi nasıl ifade ederiz? Bağırmak, vurmak, yerlerde tepinmek doğru öfke ifadeleri midir? Peki bunlar olmazsa ben öfkemi nasıl ifade edeceğim? Drama, role play, deneylerle öfke ifade ve regülasyon örnekleri eğlenceli şekilde çocuklarımıza öğretilir. Kendi duygularımızı okumaya başladık diyelim. Peki karşımızdakinin duygularını nasıl anlayabiliriz? Hangi duyguda bedenimiz ve yüzümüz nasıl şekil alır? Türlü etkinliklerle bu farkındalık desteklenir. Empati ne demek? Karşımızdaki korkuyorsa, utanıyorsa neler hisseder? Biz ona nasıl davranabiliriz veya yardımcı olabiliriz? Bunlar sadece duygu okuryazarlığına dair birkaç not… Programın aslı, elbette ki sınıfta ve kocaman yürekli yavrularımızla yaşanıyor. 

Gelelim pozitif psikolojinin temel mantığına. Pozitif psikoloji; psikopatolojide bireylerin yaralarına, travma ve hastalıklarına odaklanmak yerine güçlü yönleri üzerinden, danışanı desteklemek ve daha iyi hissetmesini, daha kaliteli yaşam sürmesini sağlar. Yani odağını sağlam olana yapar. Eğitimde de aynı mantık vardır. Çocukların da yetişkinler gibi güçlü yönleri ve desteklenmesi gereken zayıf yönleri vardır. Öğretmenler çocukların kabiliyetli oldukları alan ve karakter özelliklerini keşfettirir ve çocuğa olumlu duygular, özgüven ve tatmin yaşatır. Çoğu öğrenci üzerinde istenmeden oluşan “yetersizlik” olumsuz kognisyonu gelişmeden benlik algısı çok daha sağlam temellerle inşa edilir.

6 Erdem ve 24 karakter gücü okulumuzca program haline getirilir. Bazı karakter güçleri ile değerler eğitimi dersini hatta resim, seramik atölyelerimizi, reggio projelerimizi de koordine edebiliyoruz. Böylece çok daha bütüncül şekilde deneyimletmiş oluyoruz çocuklarımıza. Bilgelik erdemi yaratıcılık, merak, muhakeme, öğrenme aşkı; cesaret erdemi azim, dürüstlük, aşkınlık; insanlık erdemi sevgi, nezaket, sosyal zeka; adalet erdemi takım çalışması, adil olma, liderlik; ölçülülük erdemi ise alçak gönüllülük, affedicilik, tedbirlilik, öz düzenleme; aşkınlık erdemi ise şükran duyma, umut, mizah, maneviyat karakter güçlerine sahiptir. Bu güçlerin ne olduğu ve hangi yavrularımızın bu güçlerden hangilerine sahip olduğu pozitif psikoloji dersinin içeriğinde bir inci değerinde gizlidir. Sizler de yetişkin olarak kendi güçlü karakter özelliklerinizi keşfetmeye ne dersiniz?

Bu sayfadan herkese açık olan alanı doldurup, testin sonucu belki de yeni keşifler yapmanıza vesile olabilir.

Ceceli Anaokulu Kdz Ereğli Logo
Önce Kendini Tanımalı

Önce duyguyu tanımalı, bedenimizde gösterdiği değişikliği fark etmeli ve doğru şekilde ifade edebilmeliyiz.

Odağını Sağlam Olana Yapar

Çocukların da yetişkinler gibi güçlü yönleri ve desteklenmesi gereken zayıf yönleri vardır.

Özgüven ve Tatmin Yaşatır

Çoğu öğrenci üzerinde istenmeden oluşan “yetersizlik” olumsuz kognisyonu gelişmeden benlik algısı çok daha sağlam temellerle inşa edilir.

Scroll to Top
Konuşmayı Başlatın
Yardımcı Olabilir miyim?
Ceceli Anaokulu Yetkilisi
Yetkiliden Bilgi Almak İçin Yazınız