Robotik Kodlama – Kdz Ereğli Özel Ceceli Anaokulu Kreş 3-6 Yaş

KDZ Ereğli Ceceli Anaokulu'nda Robotik Kodlama Atölyesi

Robotik kodlama; bilgisayar, tablet ve robotlara ihtiyacımız karşılığında yüklenen kod veya talimatlar diye özetlenebilir.

Anaokulunda Robotik Kodlama Atölyesi

Örnek robotik kodlama atölyesi​ için alttaki linke tıklayabilirsiniz.
Videoyu oynat

Anaokulu Eğitiminde Robotik Kodlama Atölyesi​

Kdz Ereğli'de Anaokulu ve Kreşlere Özel Robotik Kodlama Atölyesi​​

Robotik kodlama, robotlar aracılığıyla çocuklara kodlamayı öğreten bir alandır. Bilgisayar programları kodlardan oluşur. Tamamen bir bilgisayar programı yazmak yerine sadece temel konu başlıklarını öğretmek amaçlı olduğu için ismine kodlama denilmiştir. Robotik kelimesinin altında tasarım ve elektrik-elektronik yatar. Kodlanabilir robotlar olduğu gibi kodlanamayan robotlar da vardır.

Robotik kodlama nedir?

Robotik kodlama bilgisayar, tablet ve robotlara ihtiyacımız karşılığında yüklenen kod veya talimatlar diye özetlenebilir. Robotik kodlama, robotlar aracılığıyla çocuklara kodlamayı öğreten bir alandır. Bilgisayar programları kodlardan oluşur. Tamamen bir bilgisayar programı yazmak yerine sadece temel konu başlıklarını öğretmek amaçlı olduğu için ismine kodlama denmiştir. Robotik kelimesinin altında tasarım ve elektrik elektronik yatar. Kodlanabilir robotlar olduğu gibi kodlanamayan robotlarda vardır. Ama her ikisinde de tasarım, elektrik, elektronik mutlaka vardır. Robotik ve kodlama ayrı ayrı üç dalın birleşimi olduğu için robotik ve kodlama kelimeleri bir arada kullanılmaktadır. Son yıllarda oldukça fazla duyulmaya başlandı hatta okul öncesi döneme kadar indi. Okul öncesi öğrencileri okuma yazma bilmeyen çocuklardan oluşur. Bu sebeple kodlama eğitimi şekiller, yön kavramları ve renklerle öğretilir. Bunu yaparken kalemle yönerge takibi yaparak şekiller oluşturma, kodlama robotları ile çocuklara sağ, sol, yukarı, aşağı, sağ üst köşe, sol üst köşe kavramları öğretilir. Okul öncesinde kodlama eğitiminde dikkat edilmesi gerekenler temel kodlama bilgisini oluşturan kavramları çocuğa doğru biçimde anlatabilmektir. Temel kodlama bilgisini oluşturan kavramlar:

1. koding basics (temel kodlama),

2.sequences (sıralama)

3. loops(döngü)

4.kids games(oyunlaştırarak kodlama)

5.fonktions(fonksiyonlar)

6.coloring games(renkleri kullanarak kodlama oyunları

7.debugging(hata ayıklama)

8.arrays(diziler)

9.coordinates(koordinatlar)

10.bunların tümleşik kullanımından çeşitli basit projeler geliştirebilme.

Robotik kodlama eğitiminde esas amaç çocuğun sorgulayan olmasını sağlamaktır. Çocuk sorgulayabilirse ilerde oyunlar tasarlanabilir, kendi başına robotik projeleri yapabilir. Bunun yanında teknolojiyi etkili kullanabilmesi öğrenir. Çocuğun bunları yapabilmesi için öncelikle öğrenirken eğlenebilmesi gerekir. Burada öğretmen faktörünün yanında materyal zenginliği ve kalitesi çok önemlidir. Revaçta meslekler bilgisayar mühendisliği, yazılım mühendisliği başta olmak üzere geleceğin meslekleri hep bu formda olmaya başladı. Okuma yazmayı bilmek kadar ihtiyaç hissediliyor okullarda ve eğitim sektöründe.

Robotik kodlama eğitimi

Teknoloji son hızla ilerlemeye devam ederken bilinçli veliler çocuklarının bu konuda geride kalmasını istemiyor ve kodlama konusunda eğitim almalarını istiyorlar. Artık anaokullarında bile robotik kodlama dersi veriyormusunuz? sorusu sıklıkla duyulmaya başladı. Çocuklara eğitim vermeye başladığımızda ilk başta kodlamanın ilk adımı olan yönler kavramını veriyoruz. Sağ, sol, ileri bunları oyunlaştırarak öğrenmelerini sağlıyoruz. Daha sonra ikinci önemli adım olan algoritma konusunu işliyoruz. Nedir bu algoritma: belli bir problemi çözmek için kullanılan yol ve yöntemler. Normal hayatımızda sıklıkla kullandığımız ama farkında olmadığımız yollar. Mesela sabah uyandığımızda günümüzü planlamak, gün içerisinde problemlere çözüm üretmek ve bu çözümleri en kısa yoldan bulmaya çalışmak. Biz öğretmenler bu konuyu anaokulu seviyesinde genellikle oyunlarla öğretiyoruz. Digital çağın temel dili kodlama, okul öncesi dönem çocuklarına öğretilmesinin nedenlerini sıralayacak olursak, kodlama çocuklar için eğlenceli ve heyecan verici olduğu kadar kodlamanın temellerinin erken yaşta keşfedilmesi, çocukların daha sonraki hayatlarında kodlamayı daha kolay öğrenebilmelerini, anlayabilmelerini ve uygulayabilmelerini sağlar. Bunun yanında okul öncesi dönemde kodlama öğrenmeye başlamanın çocukların gelişiminde büyük rolü vardır. 1.alan farkındalığını ve mantıksal düşünme becerilerini artırır. Kodlama yaparken çocuklar hareket etmeleri gereken alan sayısını saymaya, nesne ve konumları birbiriyle ilişkilendirmeye ve hangi yönde ilerlediklerini belirtmeye başlarlar. Bu sayede kodlama çalışmaları çocukların yön,yer ve hareket hakkında düşünmelerini sağlar. Matematik becerilerini güçlendirir. 2.problem çözme becerilerini geliştirir. Kodlama etkinlikleri çocuklar için birçok zorluk içermektedir. Doğru planlama yapmak başarılı olmak için önemlidir. Bir sorunu çözmenin birden çok yolu olduğunda çocuklar bir çözüm bulmak için çocuklar birden fazla yol düşünebilir ve en etkili stratejiyi seçebilirler. Buda çocukların problem çözme yeteneğine katkı yapar. 3.iletişim becerilerinin geliştirilmesi katkı sağlar. İki çocuk birlikte kodlama yaparken en etkili yolu bulabilmeleri için birbirleriyle paylaşmaları gerekir. Bu şekilde dinleme ve fikirlerini başkalarına anlatma becerileri gelişir. 4.dil becerilerinin gelişimine katkı yapar, kodlama oyunları genellikle içinde bir hikaye barındırır. Bu hikayeler sayesinde çocuklar kelime haznelerini geliştirir. Ayrıca kodlama içerisinde ki her simgenin farklı anlama geldiğini fark etmeleri yazı farkındalığının oluşmasına yardımcı olur.

Robotik kodlama setleri. Benim derslerimde çocuklar çok eğlendiklerini söyler hatta sen hergün gel öğretmenim derler. Robotik derslerine önce sevilen kutu oyunlarıyla başlarım. Bunlar kodla tosbağa, kodlambaç, elektrik devreleri seti gibi. Mesela oyun içerisinde tosbağanın çözmesi gereken bir sorunu olduğundan bahsederim bu çocukların çok dikkatini çeker. Tosbağayı gitmesi gereken yere kodlarla ve algoritmik düşünce tarzıyla ulaştırırken çok mutlu olurlar. Örneğin kodlambaç oyununda çocuk saklanan arkadaşını bulmaya giderken kendi yön kavramı gelişir ve oradaki sorunu algoritma uygulayarak çözer. Sonunda bu konuyu 3 boyutlu şekilde benim telefonumdaki kodlambaç programdan izlerler.

Robotik kodlama örnekleri.

Bazen derse yuvasına ulaşması gereken bir tavşan ve evin yolu konulu bir görselle girerim ve çocuğun kendi kendine yolu kodlamasını isterim. Bu bazen bir araba,bazende uzay mekiği olabilir. Bu konuda çok fazla etkinlik sunar ve kağıt üzerinde algoritmik düşünce kazanımı veririm. Bazen robotum kübettoyla, bazen bedensel kodlama oyunlarıyla, bazende renkli görsellerle ve şekillerle bunu öğretirim. Daha sonra bilgisayarda code org gibi sitelerde çalışmaya başlarız. Bu haftalar sürer tüm konuları zevkle işleriz.

Robotik kodlama oyunları.

İlk derste mutlaka robot dansı yaparız, youtubedaki hareketsiz robot videosunu açar çocukların karşısına geçer beni ve robotu izleyerek hareketleri yapmalarını gözlemlerim. Baska bir derste yere renkli yuvarlak görseller yapıştırıp ellerine verdiğim kodlarla bu renkli yoldan geçmelerini isterim. Bazı derslerde onlara sudoku öğretir daha sonra doğal materyallerle mesela taş, tahta,deniz kabuklarıyla oynatırım. Robot kübettoyla oynarız, kuralları çabucak kavrarlar. Kutu oyunları oynarız. Gözlerini bağlayıp öğretmenin omuzlarına dokunarak verdiği yönergelerle yere cizmiş olduğu kutucuklarda yürürler.

Hikayeleştirme ve oyunlaştırma olmadan küçük yaş gruplarına bişey öğretemeyiz ve bu kodlama yöntemiyle çok hızlı sonuç alıyoruz.

Robotik kodlama oyuncakları

Sınıftaki herhangi bir oyuncak bizim yönlerdirmemizle kodlama oyuncağına dönüşebilir.Mesela algoritmik düzenle kurulmuş bir araba yolu ve ulaşılması gereken hedef.Örneğin bambu çubuklarla kareler oluşturup bazı oyuncakları içine yerleştirip yönerge vererek kurduğumuz eğlenceli oyunlar.Sınıftaki oyuncak hayvanlarla yine algoritmik bir sistem kurup çocuklardan  çözüm bulmalarını istemek gibi pekçok örnek verebiliriz.

Robotik kodlama ne işe yarar?

Algoritmik düşünce sistemiyle sorunlara hızlı çözümler bulan ve normal hayatlarında da kısa zamanda geliştikleri gözlenen çocuklar var etmemizi sağlayan bir platform. Gelecekte hızla gelişen teknolojik dünya şartlarına kolaylıkla uyum sağlama yeteneği gelişen çocuklar yetiştirmek için çok önemli bir ders.

Lego robotik kodlama

Lego dünyası kodlama ile birleşince ve ortaya hareket eden lego makinaları çıkınca olay bambaşka bir macereya sürüklendi. Robotik kodlama için engin bir derya oldu.

Robotik kodlama programları

Bu programlar Google da yazdığınızda karşımıza çıkıyor ve kullanması oldukça keyifli. Code org, scratch, code combat, tiynker, kodu game lab gibi pekçok site var. Mesela biz code orgda parti kodlayıp büyük ekranda izleyip dans ediyoruz, çocuklar kendi kodlarıyla oluşturdukları partide oldukça mutlu oluyor.

Okul öncesi robotik kodlama etkinlikleri

Yıllık plana uygun şekilde ilerleriz ve her hafta farklı bir konu işleriz. Kademeli şekilde kolaydan zora doğru bir yol izlenir ve kazanım gösterge her ders sonunda veli ile paylaşılır. Ders esnasında çekilen video, resim de aynı şekilde veli ile paylaşılır.

Robotik kodlama nasıl yapılır?

Derste o gün hangi konuyu işliyorsak sadece destekçi oluyoruz yani çocuğa şu yönergeleri kullan şuraya şu şekilde ulaş demiyoruz. Sadece bilgiyi verip onun uygulamasını izliyoruz. Örneğin robot kübetto ile derse girdiysek kuralları öğretip geri kalan yolu çocuğun bulmasını istiyoruz. Burda çocuk kodun robotla bağlantısını öğreniyor ve konu gerçeklik kazanıyor. Örneğin ogün code orgta bir konu uyguladığımızda projeksiyon ile ekrana yansıtıp onun çözdüğü algoritmayı tüm sınıf olarak izliyor ve başarıyı takdir ediyoruz.

Robotik kodlama faydaları

Olay ve durumlar arasında neden sonuç ilişkisi kurabilmek. Konunun birbiriyle bağını nerde sorun çözmesi gerektiğini, analitik düşünmeyi öğrenmek. Makinelerin çalışma prensipleri ve mantığını kavramak. Problem çözebilmek. Olaya bir yönden değil farklı bakış açıları ile bakabilmeyi görmek. Günümüz robotiği ile ilgili detaylı bir tanım yapmak istersek, otonom yada kumanda edilen algılayıcıları, kontrol sistemi, bedensel yapıları ile nesneleri tutma, hareket ettirme, taşıma, üretim yapma gibi amaçları yerine getirebilen elektronik ve mekanik yapılardan oluşan yapay sistemler diyebiliriz.

Asimovun üç robot yasası:

1.Hiçbir robot insanoğluna zarar veremez yada zarar görmesine tepkisiz kalamaz. 2.Bir robot kendisine verilen komutlara 1. kuralla çelişmediği sürece itaat etmek zorundadır. 3.Bir robot bir ve ikinci kurallarla çelişmediği sürece kendi varlığını koruyabilir.

Robotik alt bölümleri 1.endüstri robotları. 2.uzman robotlar. 3.sosyal robotlar 4.canlı benzeşimli robotlar. 5.hobi robotları. 6.oyuncak robotlar. Endüstri robotları, kaynak, boyama, montaj, paketleme, kesim, labaratuvar robotları. Gövde yapılarına göre endüstri robotları, kartesyen, mafsallı, scara robotlar. 

Uzman robotlar: Askeri robotlar, bomba imha robotları, uzay araştırma robotları, kara araştırma robotları, insansız hava araçları, insansız deniz araçları, giyilebilir robotlar, havuz robotları, orman robotları, ameliyat robotları, yeraltı robotları, kanal robotları, uçan mini robotlar, arama kurtarma robotları, ulaşım robotları, su altı kaynak robotları, su altı araştırma robotları.

Ceceli Anaokulu Kdz Ereğli Logo
Robotik Kodlama Oyuncakları

Sınıftaki herhangi bir oyuncak bizim yönlerdirmemizle kodlama oyuncağına dönüşebilir

Tasarım ve Eğitim

Robotik kelimesinin altında tasarım ve elektrik elektronik yatar.

Okul Öncesinde Başlar

Kodlama eğitimi şekiller, yön kavramları ve renklerle öğretilir.

Scroll to Top
Konuşmayı Başlatın
Yardımcı Olabilir miyim?
Ceceli Anaokulu Yetkilisi
Yetkiliden Bilgi Almak İçin Yazınız