Özel Ceceli Anaokulu Pozitif psikoloji

Anaokulu ve Kreş Eğitiminde Pozitif Psikoloji

Pozitif Psikoloji nedir?

Psikolojiye yönelik geleneksel yaklaşımlar, hayatın sorunlarını çözmeye odaklanır. Ancak pozitif psikoloji, belirli sorunları çözmeye çalışmak yerine, hayatın zorluklarıyla daha iyi başa çıkabilmemiz için güçlü yönler oluşturmayı amaçlar. Aynı zamanda pozitif psikoloji uzmanlar tarafından mutluluk bilimi olarak söylenir. Pozitif psikoloji, ‘hayatı yaşanmaya değer kılan şeyin bilimsel çalışmasıdır’ ve sağlam nörobilim ilkelerine ve duygularınızın ve motivasyonunuzun gerçekte nasıl çalıştığına dair en son bulgulara dayanır.

Pozitif Psikoloji’de temel kavram, öğrenmenin yaşam boyu süren bir süreç olduğu ve yetişkinler olarak gelişmeye ve büyümeye devam ettiğimiz inancıdır. Nörobilimden elde edilen son kanıtlar bunun doğru olduğunu gösteriyor; beynimiz yeni bağlantılar geliştirebilir ve en olgun yıllarımızda bile yeni beyin hücreleri oluşturabilir. Dünya genelinde bu konularda araştırma yapan birçok pozitif psikoloji enstitüsü örneklerini sayabiliriz.

Pozitif Psikoloji Öğrenciler İçin Neden Önemlidir?

Pozitif psikolojinin kullanıldığı bir öğrenme ortamında, tüm öğrencilere dayanıklılıklarını geliştirme ve zorlu durumlarla başa çıkmayı ve yönetmeyi öğrenme şansı verilmiş olur.

Sınıfta pozitif psikoloji, olumlu duygu ve karakter özelliklerini, içsel motivasyonu ön plana çıkaran yeni bir bakış açısı getirir. Desteklendiğini hisseden öğrenciler sınıfta daha fazla odaklanacak, öğretmenleri ve sınıf arkadaşlarıyla daha iyi bağlantı kuracak ve daha iyi akademik sonuçlar elde edecekler. 

Kdz Ereğli Anaokulu Pozitif psikoloji
Kdz Ereğli Anaokulu Pozitif psikoloji

Pozitif Psikolojinin Sınıflarda Uygulanması İçin 5 Önemli Neden

  1. Güvenli, davetkar bir atmosfer,
  2. Öğrenciler arasında aidiyet duygusu,
  3. Öğrenciler ve öğretmen arasındaki güven,
  4. Öğrencilerde soru sorma, katılım ve risk alma istekliliği,
  5. Öğretmenden net beklentiler, adil ve dürüst geri bildirim.

Pozitif Eğitim ve Seligman’ın PERMA Modeli

Pozitif psikoloji, büyük ölçüde yaşları, yönelimleri ve yaşam durumları ne olursa olsun, kendilerini sürekli olarak neyin mutlu ettiğini arayan bireyler etrafında toplanmıştır. Amerikalı psikolog ve eğitimci Seligman’ın Perma modeli, başarılı bir yaşamın temelini oluşturan faktörlere ilişkin içgörü sağlar ve bireye kişisel güçlü yanları hakkında daha fazla fikir verir.

PERMA’nın Açılımı Nedir?

İyilik halini tanımlayan 5 unsurun baş harflerinden oluşan PERMA’nın açıklımı şunlardır;

P harfi: Olumlu duyguyu belirtir (İngilizcesi: positive emotion),

E harfi: Akış hali, yaşanan meşguliyeti belirtir (İngilizcesi: engagement),

R harfi: İlişkiyi belirtir (İngilizcesi: relationships),

M harfi: Anlamı belirtir (İngilizcesi: meaning),

A harfi: Başarıyı belirtir (İngilizcesi: accomplishment).

Seligman’a  göre, bireylerin en tatmin edici yaşamlarını yaşamaları için temel oluşturan olumlu duygular; katılım, ilişkiler, anlam ve başarının (PERMA) birleşimidir. Pozitif psikolojiyi sınıflara uygulamak için kullanabileceğiniz pek çok araç ve etkinlik vardır. Perma modeli bunlardan biridir. PERMA çerçevesi, aşağıda özetlendiği gibi pozitif psikolojinin temel unsurlarına baktığından dolayı başlamak için harika bir yerdir.

PERMA, mutluluğu teşvik etme konusunda güçlü bir şekilde kök saldığından, beş ilkenin her biri mutluluk ve esenliğin temel bir unsurunu temsil eder. Olumlu bir öğrenme ortamı oluşturmanın en güçlü yollarından biri pozitif psikolojidir. Martin Seligman tarafından oluşturulan PERMA modeli, pozitif psikolojiyi keşfetmenin, açıklamanın ve uygulamanın pratik yollarından biridir.

  • Pozitif duygular: Öğrenciler kendilerini iyi hissettiren şeylere odaklanabilirler. Örneğin kaliteli işleriyle takdir edilmek veya bir sınıf arkadaşına yardım etme şansına sahip olmak gibi.
  • Etkileşim: Öğrenciler, çalışmalarını zorlu ama ulaşılabilir buldukları ve yeni fikirleri ilginç yollarla keşfettikleri için işlerine kendilerini kaptırmış hissederler.
  • İlişkiler: Öğrenciler, geri bildirim ve etkinlikler aracılığıyla sizinle ve diğer öğrencilerle güçlü bağlar kurabileceklerini hissederler.
  • Anlamı: Öğrenciler çalışmalarının amacını ve öğrenmenin onlar için neden önemli olduğunu anlarlar.
  • Başarı: Öğrenciler çalışmaları hakkında cesaret verici, dürüst geri bildirim alırlar ve başarı duygusu hissederler.

Bu alanların her birine odaklanarak, sınıfları olumlu bir öğrenme ortamına dönüştürebilirsiniz. Bu modeli okul ortamında uygulamak, olumlu benlik kavramının gelişimini teşvik etmeye ve öğrenciler ile personel arasında refahı artırmaya odaklanması nedeniyle bu model popüler hale geldi.

Kdz Ereğli Ceceli Anaokulunda Pozitif Psikoloji Nasıl Uygulanır?

Kdz Ereğli Ceceli Anaokulu ve Kreşi olarak, pozitif psikolojiye dayalı, temelinde karakter güçlendirmeyi hedef alan çalışmalar yaparak, kendini ifade edebilen, duygularını ve karakter özelliklerini tanıyan öğrenciler yetiştirerek alanında uzman öğretmenlerimizle onlara yardımcı oluyoruz.

Okul Öncesinde Pozitif Eğitimin Gerekliliği

Kapsamlı araştırmalar, okul öncesi ortamlardaki çocukların gelişimsel ihtiyaçlarını, okula gitmeye hazır olup olmadığını anlamak açısından incelemiştir. Okula geçiş için hazırlıkla ilgili birikmiş veriler, 5 alana odaklandığını göstermektedir.

5 Başlıkta Pozitif Eğitimin Gerekliliği

  1. Fiziksel ve motor beceriler,
  2. Sosyal ve duygusal yeterlilikler,
  3. Dil gelişimi,
  4. Öğrenmeye yönelik yaklaşımlar,
  5. Bilişsel gelişim.

Uygulamada okul öncesi eğitim, okula başlamaya hazır olmanın bilişsel yönlerine orantısız bir vurgu yaparken, sosyal ve duygusal yönlere daha az dikkat çekmektedir. Gelişimsel kademeli model, çocukların görünüşte farklı olan bilişsel ve duygusal kilometre taşlarının iç içe geçtiğini ve zaman içinde aşamalı olarak birbirlerini etkilediğini ileri sürmektedir.

Çocukların akademik başarısına odaklanmanın, çocukların esenliği ve ruh sağlığı ile ters orantılı olduğu inancına dayanan geleneksel eğitim politikaları yeniden gözden geçirilmelidir.

 Erken dönem sosyo-duygusal gelişim, olumlu ya da olumsuz yörüngeler için ya sağlam ya da zayıf bir yapı iskelesi kurulduğundan sonraki akıl sağlığı için bir plan sağlar. Bölgesel olarak; Karadeniz, Akdeniz Ege Pozitif Psikoloji uygulamaları yerine bireye ve gruba özel uygulamaların daha etkili olduğunu görmekteyiz.

Küçük çocuklar arasında duygusal bozuklukların yaygınlığı dünya çapında dikkat çekmektedir. Araştırmalar, özellikle düşük sosyo-ekonomik statüdeki ailelerin küçük çocuklarında, yüksek düzeyde kronik, hafif ile orta düzeyde ruh sağlığı ve davranış sorunları olduğunu bildirmektedir. Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Erken Müdahale Boyuna Çalışması, incelenen bebeklerin ve yürümeye başlayan çocukların %10-40’ının davranışsal ve duygusal zorluklara sahip olduğunu belirledi.

Davranış problemlerinin erken ortaya çıkması, okul öncesi ortamlarda güçlü bir sosyal ve duygusal temeli destekleme ihtiyacını harekete geçirir. Bu yaşta akıl sağlığı hizmetlerine sevk özellikle zordur. Bu durum anaokulunu çocuklarının sosyo-duygusal ihtiyaçlarının ve güçlü yönlerinin, yeterliliklerin ve olumlu gelişimsel yörüngelerin teşvik edilmesi için doğal bir bağlam haline getirir. Bu bağlamda; pozitif eğitim, ruh sağlığı sorunları için olumlu olumsuz tüm yönlerini görerek ve olumsuz duyguları göz ardı etmeden mücadele edip, olumlu duygulara yönlenmeyi, kendini tanımayı ve güçlü yönlerini keşfetmelerine imkan sağlar.

Pozitif Psikoloji Kuram Araştırma Ve Uygulamalar

Kdz Ereğli pozitif psikoloji
Kdz Ereğli Anaokulu Eğitimde Pozitif Psikoloji

Pozitif psikolojinin, araştırmalarda kanıtlanmış birçok faydası vardır. Başlıca faydaları arasında, bireylere zihinsel sağlıklarını korumak, yaşam memnuniyeti sağlamak ve uzun vadeli mutluluğu sürdürme becerilerini sağlamak olarak özetleyebiliriz.

  • Depresyon Ve Anksiyete İle İlişkili Semptomlarda Azalma

Mutluluğu ve esenliği kolaylaştırmaya yardımcı olmak için psikolog ve yazar Seligman, pozitif psikolojinin entegrasyonuna yardımcı olmak için birkaç teknik geliştirdi. Araştırma başlangıçta yetişkinlerle yapılmış olsa da, pozitif psikolojiyi öğrencilerin günlük yaşamlarına entegre etmeye yardımcı olmak için bu teknikler sınıf ortamlarında da uygulanabilir.

İlk aktivite, bireylerin gün içinde meydana gelen üç iyi şeyi listelemesini içeriyordu. Daha sonra bu olayları detaylandıran bir açıklama yapmaları ve neden bu kadar faydalı olduklarını açıklamaları istendi.

İkinci aktivite, imza güçlerini farklı şekilde kullanmakla çevrilidir. Her katılımcıya karakter güçleri ile ilgili bir çizelge verildi ve ardından en güçlü beş karakter gücünü belirlemeleri istendi.

Güçlü yanlarını belirledikten sonra, katılımcılara bireyselleştirilmiş geri bildirimler verildi ve bu güçlü yanları günlük yaşamda kullanmanın uygulanabilir yollarını strateji haline getirmeleri istendi. Bu stratejilerin katılımcılarda depresyon ve anksiyete ile ilişkili semptomları azalttığı bulunmuştur.

  • Artan Refah Göstergeleri

Refah göstergelerindeki artışlar, yalnızca depresyon ve kaygıdaki azalma ile eş anlamlı değildir, aynı zamanda pozitif psikolojinin uygulanmasıyla da ilişkili bulunmuştur.

Pozitif psikoloji, bireysel mutluluğa odaklanmayı vurgular. Kişisel iyileşme, zihinsel sağlığı daha iyiye ulaştırmaya odaklanır. Kişisel iyileşme içindeki bireyler, değerli toplumsal roller geliştirerek bocalamaktan korkmadan kendilerini geliştirmeye çalışırlar.

Pozitif psikoloji, zihinsel sağlık sorunlarını teşhis etmiş olsun ya da olmasın, bireyleri daha iyi gelişen bir zihniyete doğru çalışmaya teşvik eder. Pozitif psikoloji, şu andaki mutluluğa katkıda bulunmak için esenliğe ve gelecekteki deneyimler hakkında umutlu ve iyimser bir tutuma odaklanır.

  • Daha Fazla Yaşam Memnuniyeti

Pozitif psikoloji uygulamaları, özellikle mutluluk gibi olumlu tutumların gelişimini teşvik eder. Pozitifliği somutlaştıran bireylerin daha yüksek yaşam doyum seviyelerine sahip olma olasılığı daha çoktur.

Yaşam kalitesi, bireyin yaşamıyla ilgili genel memnuniyet duygusunun bir değerlendirmesidir. Yaşam kalitesi aynı zamanda, kişisel ilişkilerimiz ve aile içi iletişim gibi farklı alanlara bölünebilir.

Pozitif psikoloji, bireylerin pozitifliğe ve mutluluğa daha fazla odaklanmasını amaçlar. Ayrıca pozitif psikoloji uygulamaları; bireylerin düşünce, eylem ve davranışlarını hedefler. Bireylerin hayatlarının her alanında daha üretken, daha mutlu ve tatmin olmuş olmalarını sağlayarak genel yaşam memnuniyetini arttırmayı amaçlar.

Okullarda Pozitif Psikoloji Nasıl Uygulanır?

Pozitif psikoloji hareketinin hızlı büyümesi ve olumlu dönüşümlerden dolayı bu modelin her yaştan öğrenci için uygulanmasıyla sonuçlanmıştır.

Pozitif psikolojiyi öğrenme bağlamlarına entegre etmenin merkezinde umudu kolaylaştırmak yer alır. Çocuğun daha umutlu düşünmesinin, algılanan yeterlilik ve öz-değer ile olumlu bir şekilde ilişkili olduğunu göstermektedir. Umut, hedefler koymayı ve hedeflere ulaşmayı vurgulayan pozitif psikoloji uygulamalarıyla bütünleştirilmiştir.

Umut, hedef belirleme merkezli olduğu için okullarda en kolay entegre edilen kavramlardan biri olabilir. Umudu az olan öğrenciler, özellikle değerlendirme durumlarında daha yüksek düzeyde kaygı yaşarken, daha yüksek umut düzeyine sahip öğrenciler daha fazla sosyal yeterliliğe sahiptir.

Pozitif psikolojiyi okul ortamlarında uygulamak, öğrencilerin başarmak istedikleri şeyi belirlemelerine, önceliklerini belirlemelerine yardımcı olmayı içerir. Öğrenciler belirledikleri hedeflere ulaştıktan sonra kendilerini daha başarılı hissedebilir ve memnuniyet gibi olumlu duygular yaşayabilirler.

Olumlu duyguların ifadesi, pozitif psikolojinin temeli olan eğitim ve günlük yaşamlarında daha mutlu olmalarına yardımcı olacak şeylere daha fazla odaklanmalarını sağlar.

Pozitif Psikoloji Eğitimi Uygulamaları

Pozitif psikoloji eğitimindeki belirli uygulamalar, zor deneyimlere rağmen bireyin güçlü yönlerini fark etme ve geliştirme yeteneğini artıran müdahalelere odaklanır.

Güçlü yönlere dair yaklaşımlar, öğrencileri pozitif eğitimle tanıştırırken yaygın olarak kullanılır. Güce dayalı yaklaşım, bir kişinin veya grubun olumsuz özelliklerinden ziyade olumlu özelliklerine odaklanır. Güce dayalı yaklaşımın liderlik, danışmanlık, toplum ve sosyal hizmet ile pediatri dahil olmak üzere uygulanabileceği birçok yol vardır.

Pozitif psikoloji uygulamaları bütün yaş gruplarında uygulanabilir. Eğitimin yapılmasında amaç zihinsel becerileri geliştirmek ve yaşamsal becerilerin en iyi şekilde yürütülmesini hedeflemektedir. Eğitim, kişilerin günlük hayatın içinden getireceği örnekler ve kişi profili üzerinden değerlendirmede bulunarak ilerler. Değerlendirme sonucunda da kişiye uygun tedavi yöntemi seçilir.

Pozitif Psikoloji Eğitim Uygulamalarındaki Tedavi Yöntemleri

  • Kendini Tanıma ve Farkındalık
  • Başkalarını Tanıma ve Empati
  • İletişim Becerileri – Özgüven
  • Motivasyon ve Geleceği Planlama
  • Sorun Çözme Becerileri
  • Öfke, Stres ve Zaman Yönetimi
  • İlişki Yönetimi
  • Sebatlılık
  • Sağlıklı Karar Verme İlkeleri
  • Uzlaşmacılık

Pozitif Psikolojideki Büyüme Zihniyetini Eğitimde Uygulamak

Açık bir zihniyete sahip olmak, öğrenmeye ve gelişmeye hazırlıklı olmak eğitimde anahtardır. Bir öğrenci, çok çalışarak ve pratik yaparak yeteneklerini geliştirebileceği bir tavırla bir eğitim ortamına girerse, yeni deneyimlere daha açık olabilir ve başarısızlıktan daha az korkar.

Gelişmekte olan bir zihniyeti teşvik etmek, bir bireyin büyüme yeteneğini beslemektedir. Bu durum sıkı çalışma ve azim yoluyla başlangıçtaki potansiyellerinin ötesine ulaşmaya devam edebileceklerini fark etmelerine yardımcı olmak anlamına gelir.

Okullar, öğrencilerin güçlü yönlerini geliştirmeye başlamadan önce, öğrencilerin öğrenmeye karşı sağlıklı bir tutuma sahip olmalarını sağlamaktadır. Böylece öğrencilerde gelişen bir zihniyeti besleyebilirler. Büyüme, öğrenme sürecinde öğrencilerin deneyimlenmesi gereken bir süreç değil, bir fırsat olduğunun kabul edilmesi ile beslenir.

Eğitimde bir öğretmenin öğrencileri övme yaklaşımı, öğrencilerin zihniyetlerinin gelişmesinde önemli bir rol oynar. Bir görevin tamamlanmasını överken bir öğretmenin öğrencilere nasıl yaklaştığını düşünün. Öğretmenler övgülerini bir öğrencinin zekasına odakladığında (örneğin, “Çok zekisin”), öğrenciler daha basit görevlere daha çok ilgi duyuyorlar.

Ancak, öğretmenler öğrencileri görev için gösterdikleri çabadan dolayı övdüklerinde (örneğin, “Çok çalıştın”), öğrencileri daha zorlu görevlere geçme konusunda motive ederler.

Bu nedenle, eğitimcilerin zekanın sabit bir nitelik olduğunu ima etmek yerine öğrencileri görevlere harcadıkları çaba için övmeye odaklanmaları önemlidir. Bu yaklaşım, öğrencilerin çabayla tutarlı bir şekilde gelişebileceklerine inanmalarını ve zorluk arama davranışına daha yatkın olmalarını sağlayacaktır.

Mutlu Bir Sınıf İçin 5 Pozitif Öğretim Stratejisi

Başkalarına öğretirken kendimize daha iyi öğrettiğimiz yaklaşımı, eğitimciler arasında yaygın bir kullanımdır. Bu aracı pozitif öğretim stratejilerine uygularsak, öğretmenlerin genellikle öğrencileriyle birlikte bu uygulamaya pozitif psikolojiyi nasıl dahil edeceklerini öğrendiklerini belirtmektedir.

Öğretmenlerin, pozitif psikoloji ilkeleri etrafında odaklanan belirli stratejileri olması önemlidir. Pozitif psikolojiyi sınıfınıza entegre edecek bir stratejiye sahip olmak, öğrencilerinizde bu zihniyeti kolaylaştırmak ve bunun tüm günlük aktivitelerinize yansımasını sağlamak için zorunludur.

Pozitif psikolojinin uygulandığı bir sınıf oluşturmaya yardımcı olacak birkaç öğretim stratejisi aşağıda yer almaktadır;

  1. Dersleri öğrencinin güçlü yönlerine göre planlamak

Bazı çocuklar, kendilerini rahat hissettikleri bir şeyi tekrar yaptıklarında daha motive ve ilgili olabilirler.

Bir öğretmenin yapabileceği en önemli etkinliklerden biri, öğrencilerinin güçlü yanlarını tanımak ve bunları günlük ders planlamalarına dahil etmektir. Öğrencileri yetenekleri konusunda daha rahat ve özgüvenli hale getirmek, öğrenme motivasyonlarını artırmaya yardımcı olabilir.

Öğretmenler, öğrencileri gözlemlemek ve belirli bir güç, bir erdem veya karakter gücüne yakınlık gösterdikleri alanları not edebilir.

Öğretmenler, bu gözlemle meşgul olarak, öğrencilerinin günlük etkinliklerde güçlü ve zeki yönlerini nerede gördüklerini belgeleyebilir ve her bir öğrencinin ilgisini çekecek ve heyecanlandıracak etkinlikler planlayabilir.

  1. Şükran (minnettarlık) Pratiği

Şükran, bireyin genel refahını iyileştirmeye yardımcı olabilir. Geçmişinizdeki zor deneyimleri yeniden betimleyerek mevcut durumu daha olumlu hale getiren pozitif psikoloji, geleceği de şekillendirmektedir.

Öğretmenler sınıflarında günlük bir şükran pratiği yaparak öğrencileri bunu yapmaya teşvik edebilir. Her okul gününün sonunda, öğretmenler öğrencilerine o gün için minnettar oldukları ve geliştirebilecekleri üçer maddeyi ayrı ayrı belirtmelerini sağlayabilir.

3-6 yaş grubu öğrencileri için bu, her öğrencinin gününün en iyi ve en zorlu kısmını paylaştığı bir şükran çemberi oluşturarak basitleştirilebilir. Böylelikle öğrenciler bu uygulamayı benimseyerek yetişkinliğe kadar sürdürebilir.

  1. Bağışlamayı Öğretmek

Anlamlı affetme ile meşgul olmak, daha yüksek refah ile bağlantılıdır, çünkü bireyler kırgınlık veya öfke gibi olumsuz duygulara daha az tutunma eğilimindedir.

Bağışlamayı öğretmek, eğitimde gözden kaçırdığımız bir durum olabiliyor. Affetmek; uzlaşmak ya da zorlayıcı olayı unutmak değildir. Pozitif psikolojide affetme, olayı ve buna neden olan kişiyi çevreleyen olumsuz duyguları serbest bırakmak için bir fırsat olarak görülür.

5 Maddede Öğrencilere Affetmeyi Öğretmenin Adımları

  1. Ne olduğunu nesnel olarak belirlemek ve hatırlamak
  2. Buna sebep olan kişiyle empati kurmak
  3. Affedildikleri bir zamanı düşünmek ve bu duyguyu kucaklamak
  4. Yazarak veya yüksek sesle söyleyerek affetme taahhüdünde bulunmak
  5. Olayla ilgili anılar yeniden su yüzüne çıktığında kendilerine zaten affettiklerini hatırlatarak bu taahhüdü sürdürmek

Öğretmenler, bu adımların her birini öğretilebilir. Öğrencilere başka birini affetme adımlarında rehberlik edebilir ve öğrencilerin bunu günlük yaşamlarında uygulama ihtiyacı duyabilecekleri anları belirleyebilir.

  1. Örnek Olarak Liderlik Etmek

Pozitif eğitimde, öğretmenlerin örnek olması gerekir. Öğretmenler sürekli olarak bir pozitif psikoloji zihniyeti modeli oluşturur ve onların refahıyla ilgilenirse, öğrencilerin de bu uygulamalarla meşgul olma olasılığı daha yüksek olabilir.

Kdz Ereğli Anaokulu eğitiminde Pozitif psikoloji
Kdz Ereğli Anaokulu eğitiminde Pozitif Psikoloji

Okul öncesinde Pozitif Psikolojide Sınıf Etkinliği

Öğrencilerinizi olumlu eğitime dahil etmeye yardımcı olacak en iyi etkinlikler; basit, tutarlı ve eğlenceli olanlardır.

Pozitif psikolojinin büyük bir bölümü, bireysel güçlü yanları anlayabilmek ve bunların farkında olabilmektir. Öğrencilere kendilerinin ve başkalarının olumlu niteliklerini fark etmeleri için fırsatlar verilmesi önemlidir. Pozitifliğe ve yansıtmaya odaklanan bir sınıf kültürü sağlamak, pozitif eğitimin anahtarıdır.

Sınıfınıza pozitif eğitimi dahil etmek için bazı fikirler ve etkinlikler;

  1. Karşılama Mesajı

Sınıfınıza giren herkesin kendilerini ait hissetmesine yardımcı olmak için kapınıza bir karşılama mesajı koyun veya sınıfınızda merkezi bir yere yazın.

Hatta bunu biraz daha ileri götürebilir ve karşılama mesajının ‘derin bir nefes al, elinden gelenin en iyisini yap’ gibi bir pozitif felsefeyi yansıtmasını sağlayabilirsiniz.

  1. Sabah Toplantıları

Kısa bir sabah toplantısı ya da öğrencilerinizle temas kurduğunuz bir zaman geçirmek, pozitif psikoloji uygulamalarını teşvik etmek için önemlidir.

Sabah toplantıları, öğrencileri o günkü faaliyetlere hazırlamak ve onları hedeflerine ulaşmak için güçlerini nasıl kullanabilecekleri konusunda düşünmeye teşvik eder.

  1. Devam Eden Yansımayı Vurgulayın

Yansıtma, öğrencilere kendilerini kontrol etme fırsatı verir. Öğrenciler bu zaman dilimini empati pratiği yapmak için mükemmel bir araç olarak görebilir.

  1. Günlük Farkındalık Pratiği Yapın

Farkındalık, öğrencilere çevrelerine nasıl dikkat edeceklerini ve kendilerini şimdiki zamana nasıl odaklayacaklarını öğretmeye yardımcı olan mükemmel bir uygulamadır.

Pozitif eğitim, kendinizi şimdiki zamana kaptırmayı ve geçmiş olumsuzluklardan kurtulmayı vurgular.

Pozitif Bir Eğitim Programı İçin 3 Çalışma Planı

Pozitif bir eğitim programı oluşturmaya yardımcı olacak sağlam bir temele sahip olmak, eğitimcilerin pozitif psikolojiyi sınıf etkinliklerine kolayca entegre etmelerine izin verdiği için çok önemlidir.

Eğitimcilerin pozitif eğitim programlarının temelini oluşturmasına yardımcı olmak için, pozitif psikoloji uygulamalarına ilişkin dersleri desteklemeye yardımcı olacak birkaç çalışma sayfası hazırladık.

  1. Günlük Ruh Hali Takibi

Bu günlük ruh hali çizelgesi, öğrencilerin gün boyunca ruh hallerini takip etmeye yardımcı olur. Bu basit kişisel bildirim tablosu, öğrencilerin gün ve hafta boyunca ruh hallerini daha iyi anlamalarına yardımcı olacaktır. Öğretmenler, sınıfın katılım düzeylerini izlemek için bunu bir grup ruh hali tablosu olarak da kullanılabilir.

  1. Keyifli Etkinlik Planlama Çalışma Sayfası

Bu çalışma sayfası, öğrencilerin gün boyunca olumlu duyguları artırmak için onlara neşe veren etkinliklere odaklanmalarına yardımcı olurken, öğrencileri sınıfta onlara neşe getiren etkinlikleri ve olayları izlemek için bunu kullanabilir.

  1. Empatiyi Anlamak

Bu ders planı, empati ilkelerini ve belirli durumlarda nasıl göründüğünü araştırıyor. Dersin bir parçası olarak, öğrenciler empatiyi ve bunun başkalarıyla ilişki kurmadaki önemini anlatan kısa bir video izleyecekler.

Daha sonra, bir dizi senaryoda empati göstermenin veya göstermemenin olası sonuçlarını ve duygusal sonuçlarını değerlendirmeyi içeren ve devamında eşlik eden çalışma sayfasını eşleştirip tamamlayacaklar. Öğrenciler daha sonra bu farklı senaryoları akranlarıyla canlandıracak.

Kdz Ereğli Eğitimde Pozitif Psikoloji

201 Pozitif Psikoloji Uygulaması

Yazar Fredrike Bannik’in 201 Pozitif Psikoloji Uygulamasıı, Pozitif yaşamanın sırlarını anlatan, akademik kaynak olarak da kullanılan uygulamalı bir kitap olama özelliği ile biliniyor. Ayrıca bu kitap, zorluklarla başa çıkabilmemizin yollarını göstererek okuyuculara rehber olma özelliği taşıyor. Hayatın akışı içinde, farkına varamadığımız sıradanlaşan olaylara tavsiye ettiği egzersizlerle yön veriyor ve unuttuğumuz değerleri uygulamalarla tekrar hatırlatıyor. Yazar, şefkat, merhamet, affedicilik ve iyi düşünme gibi kültürümüzde de önemli bir yeri olan kavramları hatırlatarak güncel hayata dair pratik uygulamalar sunuyor. Aynı zamanda huzurlu ve mutlu yaşamanın sırlarını bu kitapta okuyucularıyla paylaşıyor.

Martin Seligman’dan Pozitif Psikoloji Kitap Önerileri

Amerikalı psikolog, eğitimci ve yazar aynı zamanda Penn Pozitif Psikoloji Merkezi Müdürü olan Seligman, 250’den fazla bilimsel yayının ve 20 kitabın yazarıdır. Türkçeye çevrilmiş kitapları arasında; Gerçek Mutluluk, Öğrenilmiş İyimserlik yer alıyor.

  1. Gerçek Mutluluk (Authentic Happiness) 
  2. The Hope Circuit  – Martin Seligman
  3.  Flourish – Martin Seligman
  4. Positive Psychotherapy Clinician Manual
  5. Öğrenilmiş İyimserlik
  6. The Optimistic Child – Martin Seligman
  7.  The Happiness Hypothesis
  8. The How Of Happiness
  9.  Positivity 
  10.  A Primer in Positive Psychology 

Yazar pozitif psikolojinin en önemli temsilcilerinden biri olarak kabul ediliyor. Kitaplarında pozitiflik ve mutluluk ilişkisinden bahseder.

Pozitif Psikolojiye Dair Verilebilecek Diğer Kitap Örnekleri

  • Okul Öncesi Eğitimde Pozitif Düşünme Ve Etkinlik Örnekleri – Dilber Sultanoğlu – Seda Gürdoruk – Cemile Gümüşören – Nilüfer Erlinoğlu

Pozitif düşünme eğitimi okul öncesi etkinlik geliştirme komisyonu tarafından hazırlanmış çalışmalardan oluşuyor. Kitapta yedi uzman görüşü ele alınmış, kitabın içinde yer verilen etkinlikler, öğretmenler tarafından öğrenme ortamında uygulanmış etkinliklerdir. Kitapta ayrıca Pozitif düşünme eğitimine dair uygulamalı örnekler sunulmaktadır.

  • Pozitif Psikoloji – Alan Carr

Bu eser pozitif psikolojiyi geniş bir şekilde ele almaktadır. Kitapta, öğrenme hedeflerine, araştırma ve kişisel gelişim sorularına, pozitif psikolojide önde gelen kuramlara yer verilmektedir. Pozitif psikoloji hayatın olumlu yanlarını ortaya çıkararak, mutluluğu arttırmayı ve kişinin güçlü yanlarını keşfetmesini hedefler. Pozitif psikoloji, toplumsal sistemin içinde daha iyi olmaya katkı sağlayacak rolleri inceleyen bilim dalıdır.

  • 10 Adımda Pozitif Psikoloji – Nevzat Tarhan

Alanında uzman ondokuz kişiden oluşan bir ekiple hazırlanmış olan bu kitap, 10 adımda uygulanabilecek pratik yöntemleri sunuyor. Kitap; iletişim becerileri, uzlaşmacılık, motivasyon ve iletişim becerileri hakkında önemli bilgilere yer veriyor. Hayatımızda karşımıza çıkacak sıkıntıları, fırsata çevirmek nasıl 10 adımda mümkün olur sorusuna cevap bulabiliriz.

  • A’dan Z’ye Pozitif Çocuklar Yetiştirme – Alan E. Kazdin

Yazar bu kitapta, uygulayabileceğiniz hikayeler ile çocuk davranışlarını geliştirmek için yeni bir bakış açısı sunmaktadır.

Avrupada çok satanlar listesine giren bu kitapta yazar ebeveynlere ve öğretmenlere sınırlar koymayı, işbirliği içinde iletişimi ve öz disiplini öğretiyor. Pozitif disiplin uygulamaları ile ilgili çok fazla öykü içeren bu kitap, okuyucuya pratik çözümler sunarak ebeveynlere, çocuğu ile yaşam boyu ihtiyaç duyacağı iletişim dengesini öğretiyor.

Kdz Ereğli Pozitif Psikoloji

Kdz Ereğli Ceceli Anaokulu Atöyle Çalışmamız

Kdz Ereğli Özel Ceceli Anaokulu ve Kreş’inde pozitif psikoloji uygulamaları yapılmaktadır. Bu alanda Türkiye’de bu sistemi uygulayan tek anaokulu olduğumuzu söyleyebiliriz. Okul öncesi öğrencilerimiz için sunduğumuz bu fırsattan siz de mutlaka faydalanın. Zonguldak pozitif psikoloji uygulamaları için sizleri okulumuza bekliyoruz.

Melike Gökçen Ceceli / Kurucu Müdür

Yorum bırakın

Scroll to Top
Konuşmayı Başlatın
Yardımcı Olabilir miyim?
Ceceli Anaokulu Yetkilisi
Yetkiliden Bilgi Almak İçin Yazınız