Hareket Atölyesi Nedir?
Anaokulunda hareket atölyesi faaliyetleri, çocukların gelişiminin bütün yönlerini desteklemeyi hedefleyen, öğretmen veya eğitici tarafından kontrol edilen, çocukların aktif katılımı ile sürdürülen faaliyetlerdir. Okul öncesi dönemdeki çocuklar için hareket, kendilerini ve çevrelerini tanıması için gerekli olan en temel ihtiyaçları arasında yer almaktadır.
7 Maddede Anaokulunda Hareket Etkinliklerinin Faydaları
- Çocuklarda çevresini fark etmeye başladıkları zaman bedenlerini de keşfederler. Erken çocukluk döneminde çocukların hareket etme istekleri çok fazladır. Bundan dolayı çocuğun gelişimine katkı sağlayacak uygun hareket etkinlikleri çocukların gelişimine olumlu yönde katkı sağlamaktadır.
- Oyun ve hareket çocuk için öğrenmenin en eğlenceli yöntemidir. Çocuğun çevresiyle ve diğer çocuklarla iletişim kurmasının yanında diğer çocukların dünyasını paylaşmasının da en doğal yoludur.
- Anaokulunda hareket atölyesi, çocukların oyun ve hareket gereksinimlerini karşılamak, çocuklara kendisinin daha aktif olduğu bir ortam sunmak için hazırlanmıştır.
- Çocuk kendini tanır ve kendisini başkalarından ayıran özelliklerinin farkına varır. Çocuklar için hareketli oyunlar; fiziksel, sosyal, bilişsel ve psikolojik gelişim açısından da önemlidir. Ancak günümüzde çocuklar zamanlarının çoğunu anne-baba denetiminde, aşırı koruyucu, kapalı ve hareket imkanı kısıtlı ortamlarda geçirmektedir. Çocuklar bu durumda hareketli etkinlik yerine bilgisayar veya tablet ile oynama, televizyon izleme gibi pasif etkinliklere yönelmektedir. Bu ortamlar çocukların doğal yetişmelerini ve temel ihtiyaçlarından biri olan hareket etme özgürlüğünü kısıtladığından dolayı gelişimlerini olumsuz yönde etkilemektedir. Çocuklar doğadan uzak, hareketten uzak ve oyun ortamından uzak büyümektedir. Böylece spor veya hareketli yaşamın olumlu etkilerinin sayısız faydalarından da uzak kalmaktadır.
- Yetişkinlikte ortaya çıkan ciddi hastalıkların nedeninin küçük yaşlara dayandığının bilinmesine rağmen çocukların fiziksel aktivitelerinin son yıllarda belirgin düzeyde azaldığı vurgulanmaktadır.
- Günümüzde teknolojik gelişmelerden dolayı daha hareketsiz bir yaşam vardır. Bu yaşam herkesi etkilemek ile beraber, en çokta hareket gereksinimi duyan çocukları etkilemektedir.
- Çocuklar, zamanlarının büyük bir kısmını ev ortamında geçirmektedirler. Özellikle okul öncesi dönem, çocukların gelişiminde en kritik yılları oluşturmaktadır. Anaokulunda hareket atölyesi etkinlikleri kapsamında çocukluk döneminde hareketli etkinliklere katılmak, jimnastik hareketlerini bilinçli yapmak, hareketli oyunlar oynamak çocuğun sağlıklı büyümesine ve bütün yönleriyle gelişmesine önemli katkılar sunar.
Anaokulunda Hareket Atölyesinin Amacı
- Anaokulunda hareket atölyesi ile çocuğun temel hareket becerileri, dengeleme hareketleri, yer değiştirme hareketleri gibi psikomotor becerileri kazanmasının yanı sıra dayanışmacı, rekabetçi, sosyal olması amaçlanmaktadır.
- Çocuk merkezli etkinlikler, yaratıcı oyunlardan oluşan aktiviteler de hareket etkinliklerin amaçlarındandır. Hayat boyu sağlık için spor yapma bilincini kazanması da hedeflenmektedir.
- Okul öncesi dönemde spor ve jimnastik etkinliklerinin amacı, çocukların temel hareket becerilerini geliştirerek çocukların fiziksel, zihinsel, sosyal, duygusal gelişimine katkıda bulunmak ve öz bakım becerilerini kazanmasını sağlamaktır.
- Anaokulunda hareket atölyesinin bir başka amacı öğrencilerin küçük yaşlarda gelişmeye başlayan psikomotor ve kontrol becerileri gibi temel hareket gelişimlerini onlara daha hızlı kazandırmaktır.
Anaokulunda Hareket Atölyesinin Çocuk Gelişimine Faydaları
- Anaokulunda hareket atölyesi ile çocukların ince kas gelişimini ve kalın kas gelişimini desteklemenin yanında spor etkinlikleri ile de onların enerjilerini doğru kullanmalarını ve rahatlamalarını sağlamaktır.
- Özgüveni tam, disiplinli, iletişim kurabilen, girişken, dikkatli öğrenciler yetiştirilir.
- Günümüzde şehir yaşamı çocukların temel hareket becerilerini kazanmasını önlemekte ya da geciktirmektedir. Bu tür olumsuzlukların yaşanmaması için hareket eğitimine çocukluk döneminden itibaren başlanmalıdır.
- Spor hareketleri eğitimleri ile öğrencilerin zihinsel, fiziksel ve düşünsel koordinasyonları gelişir ve hayata daha hazır hale gelirler. Erken çocukluk döneminde bireylerin hareket ihtiyacının karşılanması ve sosyal becerilerin desteklenmesi yaşamın ileriki yılları için temel oluşturduğundan çok önemlidir.
- Spor etkinliklerindeki dakiklik, iletişim, yardımlaşma, saygı, arkadaşlık, ortak sorumluluk alma, hoşgörü, ciddiyet, güven, cesurluk gibi özellikler çocukların hayatına yansımakta ve onların geleceğini de şekillendirmektedir.
- Anaokulunda hareket atölyesiyle koordinasyon ve beceri eğitimi çocukların kas ve iskelet sistemi gelişimlerini tamamlamalarına olanak verir.
- Bireysel olarak kendine öz saygısı olan, kendisi ile barışık, özgüveni tam bireyler olacaklardır. Bu kazanımların ilk kazanılacağı zaman, temel hareket eğitimini tamamlayacakları ilk çocukluk dönemi olup bu dönem zamanında doğru eğitmenler ve doğru yöntemlerle tamamlanmalıdır.
Anaokulunda Hareket Atölyesi Çalışmalarının Faydaları
- Kemik ve kasların sağlıklı şekilde gelişmesini sağlar.
- Denge ve koordinasyon kurmaya yardımcı olur.
- Temel hareket becerilerinin gelişmesine imkan verir.
- Uyku düzeninin belli bir düzene girmesinde etkilidir.
- Kalp damar sistemini güçlendirerek, kalp ve damar hastalıkları riskini azaltır
- Aşırı şişmanlığı önler.
- Kolay iletişim kurabilen, disiplinli çalışabilen bireyler olması amaçlanır.
- Kendisi ile barışık, mutlu öğrenciler yetişir.
- Enerjilerini doğru kullanması ve fiziksel becerilerinin gelişmesi sağlanır.
- Arkadaşları arasında iş bölümü ve koordinasyon ile sosyal becerileri artar.
Anaokulunda Hareket Atölyesi Hazırlarken Dikkat Edilecekler
- Anaokulunda hareket atölyesi hazırlanırken ilk başta güvenlik ve emniyet dikkate alınmalıdır.
- Çocuklar için fiziki, jimnastik ve eğlence etkinlikleri hazırlanıp oluşturulurken çocuğun gelişim düzeyi, kolaydan zora doğru ilkesi ve bedensel sağlık ilkelerinin dikkate alınması gerekir.
- Planlama ve uygulama yaparken özellikle yaş grubunun özellikleri dikkate alınmalı, yaş grubuna uygun hareket ve oyun ortamı hazırlanmalı, bireysel farklılıklara dikkat edilmelidir.
- Hareketli oyunlarda çocuğun tüm bedeni hareket hâlindedir. Yapılan hareketlerin tekrarlanması, düzenli olması ve birbirini takip etmesi çocuğun performansını ve dikkatini artırmaktadır.
- Çocuğun dolaşım, solunum, sindirim sistemlerinin düzenli çalışmasını saglayan atlama, koşma, tırmanma gibi fiziksel güç gerektiren hareketli oyunlar, aynı zamanda çocuğun fiziksel gelişimini de çok olumlu etkilemektedir.
- Çocuğun fiziksel gelişiminin ilerlemesi,oksijen alımını hızlandıran ve kan dolaşımı artışını sağlayan oyunlar ve spor etkinlikleri ile mümkündür.
- Başkalarının haklarına saygı göstermek, sırasını beklemek, yönetmek ve yönetilmek, başkalarıyla uyum sağlamak, kendi sorumluluğuna düşeni yapabilmek gibi sosyal becerileri de kazanır.
Kdz Ereğli Ceceli Anaokulunda Hareket Atölyesi Faaliyetleri
Anaokulunda hareket atölyesi etkinlikleri kapsamında yapılabilecek etkinliklerin bazıları şunlardır;
- Kuvvet geliştirici etkinlikler,
- Beden farkındalığını (omuz, dirsek, bel, bilek vb.) geliştirici etkinlikler,
- Dayanıklılık geliştirici etkinlikler,
- Tepki hızı geliştirici etkinlikler,
- Alan farkındalığını (yukarı, aşağı, sağ, sol, ön, arka, gibi) geliştirici etkinlikler,
- Esneklik geliştirici etkinlikler ve koordinasyon geliştirici etkinliklerdir.
- Anaokulunda hareket atölyesinde çocukların sosyal ve bireysel özelliklerini dikkate alan, onları hazırlayıcı ve güdüleyici, benlik algılarını ve özgüvenlerini pekiştirici etkinliklere yer verilmektedir. Zıplama, atlama, fırlatma, yakalama, itme, çekme, jimnastik, ritimle sallanma, step, denge ve dayanıklılık etkinlikleri, geçmişten günümüze oyun, drama gibi beden hareketlerini kapsayan birçok etkinleri içerir. Hareket becerilerinin gelişimi, bedenin daha verimli kullanılmasını sağlamaktadır ve genel sağlığı desteklemektedir. Bu nedenlerle hareket becerilerinin etkili kullanımı çocukların gelişiminde çok önemlidir.
- Anaokulunda hareket atölyesi faaliyetleri; çocuğun sorumluluk alabilmesi zamanı doğru kullanabilmesi, kendini tanıması,problemlerle başa çıkabilmesi gibi becerilerinin gelişmesine yardımcı olur.
- Ayrıca çocuğun çevresi ile iletişim becerilerini, sosyal anlamda sorumluluk sahibi
- olmasını, doğa ve çevreye duyarlı olmasını ve başkalarının farklılıklarına özenli saygı duymasını sağlayacaktır. Geliştirilen bu özelliklerin yaşamın her alanında ve her aşamasında kullanılması söz konusudur
- Anaokulunda hareket atölyesi etkinlikleri çocuğun bedensel gücünü ilerletmekte, tepki yeteneğinin gelişimine katkı sağlamakta, aktif dikkate sahip olmasına ve vücut esnekliği kazanmasına yardımcı olur.
- Çocuk yaşlarda duygusal, fiziksel ve sosyal becerilerinin gelişmesi, çocuğun daha aktif ve daha düzenli bir yaşam geçirmesini sağlar.
- Anaokulunda hareket atölyesi etkinlikleri ile gücünü yerinde ve zamanında kullanmayı öğrendiği için karşısına çıkacak bir engeli aşabilme yeteneğini de kazanır ve mücadele etmeyi öğrenir.
Anaokulunda hareket atölyesi çocuk için her şey demektir. Çocukların iletişimlerini güçlendirmede atılan önemli adımlar burada desteklenmeye devam edilir.
Kdz Ereğli özel Ceceli Anaokulunda hareket atölyesi ve diğer eğitimlerimiz hakkında bilgi almak için bizimle iletişime geçin.