BASINDA BİZ
Kdz Ereğli Ceceli Anaokulu Hakkında basında çıkan haberleri bu sayfadan görebilirsiiz
Mecranızda Bizimle Röportaj mı Yapmak İstiyorsunuz?
Okulumuzda siz değerli basın mensupları için birçok özel haber konusu mevcut olup, dönemsel olarak sizlere bunları servis edebiliriz. Bu konu için lütfen bizimle iletişime geçin.
Eğitim Modeli TÜBİTAK Tarafından Tescillendi
Reggio Emilia yaklaşımı ile çocuk merkezli ve proje odaklı, atölye destekli interaktif eğitim sistemiyle, Kdz. Ereğli’de beynelmilel standartlarda hizmet sunan Zonguldak Ereğli Özel Ceceli Anaokulu ‘nun eğitim modeli TUBİTAK tarafından tescillendi.
Anaokulunda Mevlana ve Yunus Emre Eğitim Modeli
Melike Ceceli Gökçen kurucusu olduğu anaokulunda Türkiye’de ilk kez uygulamaya koyduğu Pozitif Psikoloji Eğitimi ile Mevlana ve Yunus Emre öğretilerini çocuklarla buluşturuyor. Bu eğitim modelini ülke geneline yaymak için çalışmalarını sürdürüyor.
Karadeniz Ereğli merkezli Özel Ceceli Anaokulu, öğrencilerini hayata hazırlık aşamasında başarılı uygulamalarıyla dikkat çekiyor. Bunlardan bir tanesi ise “Pozitif Psikoloji Eğitimi”. Dünyanın gelişmiş ülkelerinde de uygulanan pozitif psikoloji eğitiminin içeriğinde bulunan erdemlerle çocukları olumlu yönde şekillendirdiklerini kaydeden Gökçen, “Pozitif psikoloji uygulamasının içeriğinde bulunan erdemlerin Mevlana ve Yunus Emre’nin öğretileriyle büyük benzerlik gösterdiğini görüyoruz. Bu anlamda milli ve manevi değerlerimize sahip çıkmış oluyoruz” ifadelerini kullandı.
Pozitif Psikoloji Eğitiminin Erdemleri
Bilgelik, cesaret, insanlık, alçakgönüllülük, sevgi, adalet, iyi yüreklilik, doğruluk, dürüstlük, maneviyat gibi erdemleri barındıran pozitif psikoloji ile sevgi insanı Yunus Emre ve Mevlana’nın öğretilerinin örtüştüğüne dikkat çeken Melike Ceceli Gökçen, şunları söyledi: “Dünyanın kabul ettiği evrensel değerlerle milli manevi değerlerimizi aynı potada birleştirerek çocuklarımızın karakterini şekillendiriyoruz. Pozitif psikolojiyle çocuğun ruh sağlığını destekleyerek yaşadığı sıkıntılar varsa tespit ediyor, ailelerini bilgilendiriyoruz. Pozitif psikoloji uygulamaları ile eğitim ve psikolojiyi harmanlayarak Türkiye’de bir ilki gerçekleştiriyoruz.”
Anaokulunda çocuk merkezli bir yaklaşım olarak Reggio Emilia alternatif eğitim sistemini uyguladıklarını da hatırlatan Ceceli, bu yaklaşımın çocukların önce hayal edip sonra uygulamaya interaktif şekilde dökebilmesi; kendilerini ifade etmeye ve özgüven desteklemeye imkan sunması gibi avantajlar içerdiğini anlattı. Ceceli, anaokullarında çocukların erken çocukluk döneminde merak etmeyi, araştırmayı, bilginin peşinden koşmayı ve bunu bir mecburiyet değil bir zevk olarak deneyimlemeyi öğrendiğini kaydetti. Ceceli , “Öğrenmeyi sevmek bir insana küçük yaşta edinebileceği çok kıymetli bir kazanımdır. Okulumuz çocuklarımızı pozitif psikoloji uygulamaları ile de hayata hazırlamaktadır. Türkiye’de okul öncesinde bir ilk olarak Pozitif Psikoloji Karakter Güçleri Eğitimi ile yavrularımızın kuvvetli karakter güçlerini tespit edip, zayıf yönlerini buradan destekliyoruz. Okulumuzun misyonunda eğitim ve psikolojiyi harmanlamak vardır. Öğretmen eğitimlerimiz de buna yönelik olmaktadır. Bu sayede geleceğe ışık tutan, kendinden emin, potansiyelleri ortaya çıkarılmış ve desteklenmiş bireyler yetiştirilecektir” dedi.
Yine anaokulunda Fonetik Analiz Eğitimini Türkiye’de grup olarak uygulayan tek anaokulu olduklarını anlatan Ceceli, bu uygulama ile öğrencilerin dil yeteneklerini geliştirmek, bilinçle öğretme, doğruluk ve akıcılıkla öğretmek, farklı öğrenme ihtiyaçlarını karşılamak, disleksiyi önlemek gibi başlıca kazanımları çocuklara sağladıklarını kaydetti ve fonetik analiz grup uygulamasının ses getirdiğini de ifade ederek, “Fonetik analiz eğitimimiz o kadar başarılı ki hatta TÜBİTAK yaptığı bir araştırmada fonetik analiz eğitimimizden geçen çocuklardaki olağanüstü başarıyı fark ederek bunun bilimsel çalışmasını gerçekleştirdi. Fonetik analiz eğitimi alan çocuklarımızın daha başarılı olduğu ülkemizin bilimsel araştırma kuruluşu olan TÜBİTAK tarafından tescillendi. Gururluyuz” ifadelerini kullandı.
"ÇOCUKLAR KENDİNİ İFADE ETSİN!"
Ceceli Çocuk Atölyesi Kurucu Müdürü Melike Ceceli Gökçen, "Küçük yaş okul öncesi çocuklarımızın kendilerini ifade edebileceği alanlar sunmamız lazım. Bizim misyonumuz bu" dedi.
Ceceli, Değişim Haber Merkezi’nden Elif Yapıcı’nın sorularını yanıtlarken, İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı mezunu bir Türkçe öğretmeni olmasının yanı sıra, bir üçüz annesi olarak edindiği tecrübeleri paylaşmayı amaçladığını söyledi.
Temel amaçlarının eğitim ve öğretim değil, çocukların kendini daha iyi ifade edebilmesini sağlamak olduğunu belirterek şunları söyledi:
” Biz okul öncesi çocuklarımızın kendilerini daha iyi ifade etmelerini sağlıyor, iç dünyalarına birşeyler katmayı, sanatsal anlamda, duygusal anlamda, sözel anlamda çocuklarımızı sanat ve etkinliklerle desteklemeye çalışıyoruz. Eğitim ve öğretimden ziyade, o diğer atlanan, hayatta gözden kaçırılan alanlarda, kabiliyetleri doğrultusunda ve ihtiyaçları çerçevesinde destek sağlıyoruz.
İhtiyaç ve kabiliyetler gözlemle anlaşılıyor. Türkiye’de eğitim maalesef büyük oranda sözel. Daha yeni anlamda görsel anlamda akılı tahtalar devreye girmeye başladı. Çocukları konuşurken, şarkı söylerken, ritm tutarken işitsel mi olduğunu, çizerken görsel mi olduğunu, kinestezik zekaya mı sahip olduğunu gözlemleyebiliyoruz. Çocuk işitsel bir çocuksa, ilkokula hazırlamak anlamında işitsel yeteneklerini geliştiriyoruz. Danışman Pedagogumuzla çocuklarımızı tek tek değerlendiriyoruz. Zeka türleri anlamında hangi alanda yetenekli, hangi algıları açık, iyi olduğu bu alanlarda yüreklendirip daha iyi olmasını sağlıyoruz.
Diyelim çocuğun yetenekli olduğu bir sanat noktası var. Bunu fark edersek ki mutlaka fark ediyoruz, zira iki yaşında çocuğun yeteneklerini anneler de fark edebilir, bu konuda onları cesaretlendiriyoruz. Çocuklar bir şey başardıklarında özgüvenleri artıyor, kendilerini birey olarak hissediyor, hayata daha güzel bakabiliyorlar.”
HER YAŞ GRUBUNA FARKLI ETKİNLİKLER
Ceceli Çocuk Atölyesi’nde üç-altı yaş çocuklarına yönelik atölyeler kurduklarını belirten Gökçen şöyle devam etti:
“Çocukların yaş gruplarına göre çeşitli etkinliklerimiz var. Atölyeler farklı değil ama yaş gruplarına göre çocuklara sunulan etkinlikler ve detayları farklı oluyor. Hafta sonu aslında planlamıyorduk ama çok talep oldu. Çocuk anneden ayrılabiliyor durumda olması lazım. Çünkü burada geçirdiği zaman iyi geçmeli. Çocuk burada mutlu olmalı. O yüzden küçük yaşta çocukların annelerini de misafir ediyoruz. Anneleri de küçük yaş gruplarına katabiliyoruz. 4-5 yaşında çocukların böyle bir ihtiyacı olmuyor. Cumartesi günleri saat birden sonra buradayız. Fakat yaş gruplarına önceden rezervasyon yaptırmak gerekiyor.”
Melike Ceceli Gökçen, “Gelecekte kendimi çocuklara faydalı bir insan olarak görmek istiyorum. Onlara birşeyler verebileyim diye güne başlıyorum, ne kadar ömrüm olursa o kadar yararlı olmak isterim” dedi.
“ÇOCUK KENDİNİ NASIL İFADE EDER?”
Okul öncesi çocukların kendini iyi ifade edemediğini belirten Gökçen ” İki buçuk yaş öfke nöbetinin nedeni budur. Çok şey anlatmak ister ama anlatamaz, kelimeleri azdır. Bu yüzden agresiftir. Küçük yaş okul öncesi çocuklarımızın kendilerini ifade edebileceği alanlar sunmamız lazım. Nasıl kendini ifade eder? Destanlar yazamayabilir, çizgiyle ifade eder, kille ifade eden, sanatsal faaliyetle, şiirle, müzikle, şarkıyla, ritmle, kumla, hareketle, bildiğiniz hoplayıp zıplamakla kendini ifade eder. Çocuklara kendini ifade alanı sunabilirse veliler, çocuklar daha rahat, daha pozitif olur. Çocuklara bunu sağlamamız lazım. Bizim misyonumuz da bu” diye konuştu. Gökçen, ailelerin daha geniş bilgi almak için 0 372 322 23 00 numaralı telefonu arayabileceklerini söyledi.
ATÖLYELERİ TANITTI
Gökçen, Yapıcı’ya Ereğli’de ilk niteliğinde hazırlanan Ceceli Çocuk Atölyesi’nde bulunan atölye derslikleri ve uygulamaları da tanıttı. Atölyelerde çoklu zekayı destekleyen alternatif eğitim sistemleri ile düzenlenmiş atölye içerikleri, seramik, mutfak, drama, müzik, güzel sanatlar atölyeleri bulunuyor. Hareket aktiviteleri kapsamında da, spor ve fiziki aktivite olanakları sağlayan atölye çalışmaları gerçekleştiriliyor. Toplu çalışmaların yanı sıra çocukların ihtiyacı ve yeteneğine göre bireysel çalışmalara da yer veriliyor.