Bayramlar, çocuklar ve aileler için inancı ve aidiyeti belirleyen önemli bir etkendir. Bayramlar çocukların aileleriyle ve çevreleriyle iletişimini güçlendirir. Çocuklar için bayram herkesin bir araya gelmesi, hediye, yeni kıyafetler ve mutluluk demektir.
Bayramlar, çocuğun yaşadığı kültürü anlamasının harika bir yoludur. Bayramlar sayesinde çocuklar kültürleri ve ülkesi hakkında daha fazla bilgiye sahip olur. Çocukların, nesiller boyu devam eden geleneklerin önemini anlamalarına yardımcı olmak için bayramlar önemli bir yere sahiptir.
Bayramlar insanları birleştirir. İnsanları sevgi, dostluk ve kardeşlik içinde buluşturur. Bayramlar insanları birbirinden ayıran, farklılıkların unutulduğu anlardır. Ailemiz ve tüm toplumu saran bayramlar bize kardeşliği ve şefkati hatırlatır.
Bayramlarda insanlar işlerine ara verip memleketlerinde aileleri ve arkadaşlarıyla buluşurlar. Sevdiğimiz insanlarla büyüklerimizle ve komşularımızla birlikte olmak aramızdaki samimiyeti arttırdığı gibi kavgaları, kinleri ve kırgınlıkları unutturur. Bunun da sağlığımız ve mutluluğumuz üzerinde olumlu bir etkisi vardır.
Bayramlar Neden Önemlidir?
- Bayramlar mutluluğun ve neşenin yayılmasına, insanlar arasında bağların daha da kuvvetlenmesine yardımcı olur.
- Bayramlar, gelenekleri yaşatmanın en etkili yoludur.
- Bayramlar, sevdiklerimizle birlikte hayatımızdaki özel anları ve duyguları hatırlatan özel anlardır.
- Bayramlar, sıradan geçen günlerimiz de bizi ailelerimize ve geçmişimize bağlamada önemli rol oynarlar.
- Her bayram, bize mutluluk getirir.
Çocukları Bayram Hazırlıklarına Neden Dahil Etmeliyiz?
Kendi çocukluğumuzu düşündüğümüzde ailemizle bayramları kutladığımız unutulmayan anılarımız vardır. Bu anılar bizi çocukluğumuza götürür. Bayramlar çocukluğumuz üzerinde derin etkiler bırakan zaman dilimleridir.
En iyi çocukluk anılarımız genellikle bayramlar ve özel günler sırasında yaşadıklarımızdır. Çocuğunuzu bayram hazırlıklarına dahil ederken, çocuğunuza küçük hediyeler hazırlayabilir, onunla bayram ziyaretleri hakkında konuşabilir, onu mutlu edecek bir hediyeyi beraber alabilirsiniz. Araştırmalar bir aile ile geçirilen özel günlerin çocukların genel gelişimi için faydalı olabileceğini göstermiştir.
- Bayramlar, çocuklara kültürümüzü ve geleneklerimizi öğretmenin harika bir yoludur.
- Bayramlar, çocuklara değerleri öğretmek ve yaşatmak için önemlidir.
- Bayramlar, çocukların manevi duygularının gelişimine fayda sağlar.
Bayram Çocuğun Beyin Gelişimine Yardımcı Olur
Çocuklar her zaman yeni maceralara hazırdır ve bayramlar, yeni şeyler öğrenme arzularını beslemenin en iyi yoludur. Teorik bilgiden çok, pratik deneyimin yeni şeyler öğrenmenin daha iyi bir yolu olduğu kanıtlanmıştır. Bayramlar çocuklara fiziksel ve duyusal etkileşim ile yeni deneyimler içeren zengin bir öğrenme ortamı sağlar. Ailesi ile birlikte geçireceği manevi ve kültürel değerler içeren bir ortam, çocuklarda daha yüksek IQ ile ilişkili beyin gelişimini tetikler. Aile ile geçirilen özel günler ve bayramlar çocuğun beyin gelişimine yardımcı olur, bu da konsantrasyonu artırır ve fiziksel ve zihinsel sağlık için faydalıdır.
Bayram İle Çocuklar Güçlü Aile Bağları Oluşturur
Ebeveynler ve çocuklar günlük hayatın telaşıyla o kadar meşguller ki, maalesef birlikte sohbet edip kaliteli vakit geçiremiyorlar. Bayramlar ailecek etkileşim kurmak için mükemmel zamanlardır. Birlikte yapılan aile ziyaretleri, bayram için hazırlanan küçük hediyeler çocuklar ve ebeveynler arasında kalıcı ve kuvvetli bağlar oluşturur.
Bayram İle Çocuklar Değerli Deneyimler Sağlar
Bayramlar bizim ve çocuğumuz arasındaki iletişimi arttırmak için gereklidir. Çocuklar hayatı ve etraflarında yaşanan olayları anlamlandırmada ailelerini rol model alırlar. Çocuklarımızla aramızdaki bağı güçlendirmek için bu özel günlerde küçük bir hediye alabilir, başkasına hediye vermenin ve paylaşmanın önemi ve güzelliği anlatılabilir.
Bayramlar İle Çocuklar Sosyal Becerileri Geliştirir
Bayramlar yaşadığımız kültürü, çocuklara öğretmek için zengin bir fırsat sunar. Bayramlarda çocuklar farklı insanlar, yemekler ve manevi değerler ile tanışırlar. Çocukların hazırlığa dahil olması, ziyaretlerde bulunması, bu özel günler için hazırlanması onların öz güvenini artırır ve aynı zamanda sosyal ve kişilerarası becerilerini geliştirir.
Bayramlar Çocuklar Ve Aile Hayatı Açısından Önemi
Bayram kutlamaları sırasında uygulanan gelenekler, sevdiklerimizle bağ kurmamıza yardımcı olur. Araştırmalar, çocuklara güçlü bir aidiyet ve kimlik duygusu verdiğini gösteriyor. Değerli bir şeyin parçası olma hissi, bir çocuğun duygusal refahını arttırır. Bayramlarda aile büyükleri birleşir ve o gün, gelenekler aracılığıyla geçmişle bir köprü oluşturur. Aile üyeleri ile geçmiş hakkında hikayeler anlatmak ve yad etmek, zamanla çocuklar için olumlu anılar oluşturur ve aile ilişkilerini güçlendirir.
Bayramlar Çocuklara Nasıl Anlatılmalı?
Çocuklara bayramın değerini ve önemini anlatmak, ailelerin bayramlar için duyduğu heyecana ve mutluluğuna bağlıdır. Çocuklar ailesinin duyduğu heyecanı taklit ederler. Aileler bu zamanları ne kadar önem vererek geçirmeye çalışırlarsa çocuk için o kadar güzel örnek oluşturur.
Çocuklar İçin Bayramlarda Yapılabilecek Etkinlikler Ve Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
- Çocuklarınızla bayram ile ilgili hikayeler okuyup öncesinde bayramların manası hakkında bilgi sahibi olmasını sağlayabilirsiniz
- Yeni kıyafetler almak yada hangi kıyafeti giyeceğine karar vermek önemli bir güne hazırlık için çocuğu motive edecektir.
- Çocuklarla birlikte eve gelen misafirlere küçük bayram kartları hazırlayabilirsiniz.
- Çocuklar ile birlikte odasını süsleyebilirsiniz.
- Bayram ziyaretlerinin öneminden bahsederek bu ziyaretleri birlikte yapabilir kimlere gideceğiniz ile ilgili beraber bir liste yapabilirsiniz.
- Çocuklara verilen hediyeler ve harçlıklar çocuğun farklı beklentilere girmelerine sebep olmadan sade ve doğal olmalıdır.
- Pedagojik açıdan ailelerin bir araya gelmesi, birlikte sofralar kurulması, beraberlik duygusu çocuklar için çok önemlidir.
- Çocuklara aile ve büyüklerin ziyaretinin önemi anlatılmalı ve onların seveceği yaşına uygun hikaye ve filmler ile bu düşünce desteklenmelidir.
- Uzman psikolog Yağmur Karagöz bayram ziyaretlerinde çocuklarımız için dikkat etmemiz gereken noktaların olduğunu şu sözleriyle anlatır: ‘Bayram ziyaretinde ilk olarak mahremiyet konusu çok önemlidir. Kimse çocuğunuzu zorla kucağına almamalı, almak isteyene de nazikçe müdahale edilmelidir. Çocuk konuşmak istemiyor diye ‘ a dilini mi yuttun sen’, ‘ismini bilmiyor mu’ diye alaya alınmamalı. şeker, telefon gösterip kendine çekerek çocuk sevilmemeli. Çocuk iteklenerek ‘öpsene amcanın elini’ diye zorlanmamalı büyüğe sevgi ve saygı bu şekilde öğretilmemelidir. Çocuk bu şekilde zorlandığında içinden gelmeyen bir sevgi ve saygı gösterir. Bir diğer konu ise harçlık konusu ‘Hadi sana teyzen harçlık verecek, onlarla bayramlaşmaya gidiyoruz.’ diye çocuk bayram ziyaretine götürülmemelidir. Bayramın bizim için manevi bir havası vardır. Çocuğa bunu materyalist bir bakış açısıyla sunarsak, çocuk bunu menfaatçilik olarak algılayabilir. Çocuğu bayramın manevi havasından uzaklaştırabiliriz.’ şeklinde çocuk ve bayramlaşma konusunda dikkat etmemiz gereken konulara değinmiştir.
Özel Ceceli Anaokulu olarak çocukların duygusal ve zihinsel gelişimini arttıracak, toplumun duyarlı ve sorumlu bireyleri olmalarını sağlamak için onlara özel günleri ve bayramları yaşatacak etkinlikler ve rol model oyunlar ile destekliyoruz. Aileniz ve sevdikleriniz ile birlikte güzel bayramlar geçirmenizi dileriz.