kdz ereğli robotik kodlama

Kdz Ereğli Robotik Kodlama Eğitimi

Robotik Kodlama Nedir?

Robotik kodlama; bilgisayar, tablet ve robotlara ihtiyacımız karşılığında yüklenen kod veya talimatlar diye özetlenebilir. Bilgisayar programları kodlardan oluşur. Okul öncesi çocuklarda, kodlama eğitimi ile yeni bir ürün ortaya koyarken denemeler yaparak öğrenmesi desteklenir. Algoritmik düşünme sistemi erken yaşlarda kazandırılmış olur. Robotik kodlama çocukları geleceğin dünyasına hazırlar. Sürekli gelişen teknoloji çağında algoritmik düşünme ve yazılım çok önemli yere sahiptir. Robotlar kodlama ile çevresini algılar, verilen görevleri yerine getirir, yönlendirmelerle kararlar alır, tüm bunları dikkatli bir çalışmayla bilim ve mühendisliği kullanarak yaparlar.

Neden Robotik Kodlama?

Bilgisayar programı yazmak yerine sadece temel konu başlıklarını öğretmek amaçlı olduğu için ismine kodlama denilmiştir. Robotik kelimesinin altında tasarım ve elektrik-elektronik yatar. Kodlanabilir robotlar olduğu gibi kodlanamayan robotlar da vardır. Her ikisinde de tasarım, elektrik, elektronik mutlaka vardır. 

Robotik ve kodlama ayrı ayrı üç dalın birleşimi olduğu için robotik ve kodlama kelimeleri bir arada kullanılmaktadır. Son yıllarda oldukça fazla duyulmaya başlandı hatta okul öncesi döneme kadar indi. Okul öncesi öğrencileri okuma yazma bilmediği için kodlama eğitimi; şekiller, yön kavramları ve renklerle öğretilir. Bunları yaparken kalemle yönerge takibi yaparak şekiller oluşturma, kodlama robotları ile çocuklara sağ, sol, yukarı, aşağı, sağ üst köşe ve sol üst köşe kavramları öğretilir. Okul öncesinde temel kodlama bilgisini oluşturan kavramların çocuğa doğru biçimde anlatılması önemlidir. 

Robotik kodlama ile aynı zamanda çocuklar teknolojiyle en güvenilir şekilde tanışıyorlar. Günümüzde gelişmiş ülkelerde ebeveynler okul öncesi çocuklarda kodlama ile erken yaşta tanışmasına önem veriyorlar.

Robotik kodlama ile; problem çözebilen, farklı bakış açısı ile bakabilen, ince motor becerilerini geliştiren, analitik düşünebilen ve hayal gücü gelişmiş çocuklar yetişir.

10 Başlıkta Temel Kodlama Bilgisini Oluşturan Kavramlar:

  1. Koding basics (temel kodlama),
  2. Sequences (sıralama)
  3. Loops (döngü)
  4. Kids games (oyunlaştırarak kodlama)
  5. Fonktions (fonksiyonlar)
  6. Coloring games (renkleri kullanarak kodlama oyunları)
  7. Debugging (hata ayıklama)
  8. Arrays (diziler)
  9. Coordinates (koordinatlar)
  10. Bunların tümleşik kullanımından çeşitli basit projeler geliştirebilme.

Robotik kodlama eğitiminde esas amaç; çocuğun sorgulayan olmasını sağlamaktır. Çocuk sorgulayabilirse ileride oyunlar tasarlayabilir, kendi başına robotik projeleri yapabilir. Bunun yanında teknolojiyi etkili kullanırken, eğlenmesini öğrenir. Burada öğretmen faktörünün yanında materyal zenginliği ve kalitesi de çok önemlidir. Son 10 yılda bilgisayar mühendisliği ve yazılım mühendisliği revaçta meslekler arasında olmaya başladı.

Kdz Ereğli Robotik Kodlama Eğitimi

Teknoloji son hızla ilerlemeye devam ederken bilinçli veliler çocuklarının bu konuda geride kalmasını istemiyor ve kodlama konusunda eğitim almalarını istiyorlar. Artık ‘anaokullarında bile robotik kodlama dersi veriyor musunuz’ sorusu sıklıkla duyulmaya başlandı. Kdz Ereğli Ceceli Anaokulu ve Kreşi olarak çocuklara robotik kodlama eğitiminde ilk başta kodlamanın ilk adımı olan yönler kavramını öğretiyoruz. Sağ, sol, ileri gibi yön kavramlarını oyunlaştırarak öğrenmelerini sağlıyoruz. Daha sonra ikinci önemli adım olan algoritma konusunu işliyoruz. 

Nedir Bu Algoritma? 

  • Belli bir problemi çözmek için kullanılan ve normal hayatımızda sıklıkla kullandığımız ama farkında olmadığımız yollar ve yöntemlerdir.
  • Örneğin sabah uyandığımızda günümüzü planlamak, gün içerisinde problemlere çözüm üretmek ve bu çözümleri en kısa yoldan bulmaya çalışmak da bu algoritmanın yöntemlerindendir.

Kdz Ereğli Ceceli Anaokulu olarak robotik kodlamayı anaokulu seviyesinde genellikle oyunlarla öğretiyoruz. 

Dijital çağın temel dili kodlamanın okul öncesi dönem çocuklarına öğretilmesinin nedenlerini sıralayacak olursak;

  • Kodlamanın temellerinin erken yaşta keşfedilmesi, çocukların daha sonraki hayatlarında kodlamayı daha kolay öğrenebilmelerini, anlayabilmelerini ve uygulayabilmelerini sağlar.
  • Bunun yanında okul öncesi dönemde kodlama öğrenmeye başlamanın çocukların gelişiminde büyük rolü vardır. 

4 Başlıkta Robotik Kodlama

  1. Alan farkındalığını ve mantıksal düşünme becerilerini artırır.

Kodlama yaparken çocuklar hareket etmeleri gereken alan sayısını saymaya, nesne ve konumları birbiriyle ilişkilendirmeye ve hangi yönde ilerlediklerini belirtmeye başlarlar. Bu sayede kodlama çalışmaları çocukların, yön, yer ve hareket hakkında düşünmelerini sağlar. Matematik becerilerini güçlendirir.

  1. Problem çözme becerilerini geliştirir. 

Kodlama etkinlikleri çocuklar için birçok zorluk içermektedir. Doğru planlama yapmak başarılı olmak için önemlidir. Bir sorunu çözmenin birden çok yolu olduğunda çocuklar bir çözüm bulmak için birden fazla yol düşünebilir ve en etkili stratejiyi seçebilirler. Bu da onların problem çözme yeteneğine katkı sağlar.

  1. İletişim becerilerinin geliştirilmesine katkı sağlar.

İki çocuğun birlikte kodlama yaparken en etkili yolu bulabilmeleri için birbirleriyle paylaşımda bulunmaları gerekir. Bu şekilde dinleme ve fikirlerini başkalarına anlatma becerileri gelişir.

  1. Dil becerilerinin gelişimine katkı yapar.

Kodlama oyunları genellikle içinde bir hikaye barındırır. Bu hikayeler sayesinde çocuklar kelime haznelerini geliştirir. Ayrıca kodlama içerisindeki her simgenin farklı anlama geldiğini fark etmeleri yazı farkındalığının oluşmasına yardımcı olur.

Ceceli Anaokulu Robotik Kodlama Seti

Bu derslerde çocuklar çok eğlendiklerini söylerler. Okulumuzda robotik derslerine önce çocukların en sevdiği kutu oyunlarıyla başlanır. Bunlar kodla tosbağa, kodlambaç, elektrik devreleri seti gibi oyunlardır. Örneğin; öğretmen oyun içerisinde tosbağanın çözmesi gereken bir sorunu olduğundan bahseder ve bu, çocukların çok dikkatini çeker. Tosbağayı gitmesi gereken yere kodlarla ve algoritmik düşünce tarzıyla ulaştırırken çok mutlu olurlar. Örneğin; kodlambaç oyununda çocuk saklanan arkadaşını bulmaya giderken kendi yön kavramı gelişir ve oradaki sorunu algoritma uygulayarak çözer. Sonunda bu konuyu 3 boyutlu şekilde öğretmenin telefon veya tabletindeki kodlambaç programından izlerler.

Kdz Ereğli Robotik Kodlama
Kdz Ereğli Robotik Kodlama

Robotik Kodlama Örnekleri

Öğretmen bazen derse yuvasına ulaşması gereken bir tavşan ve evin yolu konulu bir görselle girer ve çocuğun kendi kendine yolu kodlamasını ister. Bu bazen bir araba, bazen de uzay mekiği olabilir. Bu konuda çok fazla etkinlik sunar ve kağıt üzerinde algoritmik düşünce kazanımı verir. Bazen robot kübettoyla (cubetto), bazen bedensel kodlama oyunlarıyla, bazen de renkli görsellerle ve şekillerle bunu öğretir. Daha sonra bilgisayarda code org gibi sitelerde çalışmaya başlanır. Bu çalışmalar haftalarca sürer ve tüm konular zevkle işlenir.

Robotik Kodlama Oyunları

İlk derse girişte çocuklarla birlikte mutlaka robot dansı yapılır. Öğretmen bilgisayardan hareketsiz robot videosunu açar ve öğrencilerin robotu izleyerek onun hareketlerini yapmalarını gözlemler. Başka bir derste yere renkli yuvarlak görseller yapıştırıp ellerine verilen kodlarla bu renkli yoldan geçmelerini ister. Bazı derslerde onlara sudoku öğretir daha sonra doğal materyal olan taş, tahta, deniz kabuklarıyla oynatır. Robot kübettoyla oynar ve kuralları kısa zamanda kavrarlar. Kutu oyunları oynanır. Öğretmen öğrencinin gözünü bir bez vasıtasıyla bağlar ve onun omuzlarına dokunarak yönergeler verir. Bu yönergelere göre öğrenci yere çizilen kutucuklar üzerinde yürür. Hikayeleştirme ve oyunlaştırma ile küçük yaş gruplarına öğretmek daha kolaydır.

Robotik Kodlama Oyuncakları

Sınıftaki herhangi bir oyuncak öğretmenin veya öğrencinin yönlendirmesiyle kodlama oyuncaklarını şu şekilde örnekleyebiliriz;

  • Algoritmik düzenle kurulmuş bir araba yolu ve ulaşılması gereken hedef,
  • Bambu çubuklarla kareler oluşturup bazı oyuncakları içine yerleştirip yönerge vererek kurulan eğlenceli oyunlar,
  • Sınıftaki oyuncak hayvanlarla yine algoritmik bir sistem kurup çocuklardan çözüm bulmalarını istemek gibi pek çok örnek verebiliriz.

Kodlamayı öğrenmenin çocuklarda problem çözme, mantıksal düşünme ve  yeni fikirler üretme dahil olmak üzere birçok faydası var. Robotik kodlama dünya çapında da farklı versiyonda oyunla ve oyuncakla çocukların hayatına dahil oluyor. Bu robotik kodlama oyuncaklarının birkaçına birlikte bakalım;

Kodlama Robotu Botley

Bu robot oyuncak uzaktan kumandayla çalışan bir çizgiyi takip edebilir, parkurlardan geçecek şekilde programlanabilir.

Robot Mochi

Mochi, üç yaşındaki çocuklara hitap edecek yenilikçi bir robot. Resimli bir kitapla güneş sisteminde maceraya atılmasının hikayesini anlatıyor. Okul öncesi çocuklara bloklar, ahşap tahta ile algoritma ve programlamayı öğretmeye yardımcı oluyor.

Robobloq

Anaokulu çağındaki çocuklar için başka bir kodlama oyuncağıdır. Bu kodlama oyuncağı ile çocuklar temel algoritmanın nasıl çalıştığını kısa sürede çözebilir.

Lego Boost Yaratıcı Araç Kutusu

Bu eğitici set ile çocuklar birbirinden farklı robotlar yapabilir. Çocuklar bu robot kiti ile çok farklı modelde etkileşimli modeller kodlayabilir.

Dünya çapında da çocuklara yönelik robotik kodlama oyuncakları gelişimlerine verdikleri destekten dolayı farklı modellerde oyuncaklarla tercih sebebi oluyor. Robotik kodlama, mantıksal düşünme ve problem çözme becerilerini geliştirerek okul hayatı boyunca çoçuğun öğrenmesini kolaylaştırır.

Robotik Kodlama Ne İşe Yarar?

Teknolojiye bağımlılığın arttığı bir çağda yaşadığımız kesinlikle bir sır değil. Çocuklarımız da bu teknolojiyi çok erken yaşlarda tüketmeye başlıyor. Bu nedenle, fonetik ve matematiğin temellerine odaklanırken, teknolojinin nasıl çalıştığını öğretmeye başlamak ve onları üretici olmaya teşvik etmek için kodlama ve robotik kodlama gibi temel kavramları tanıtmak önemlidir.

Aynı zamanda, algoritmik düşünce sistemiyle sorunlara hızlı çözümler bulan ve normal hayatlarında da kısa zamanda geliştikleri gözlenen çocuklar yetiştirmemizi sağlar. 

Gelecekte, robotik kodlama, hızla gelişen teknolojik dünya şartlarına kolaylıkla uyum sağlama yeteneği gelişen çocuklar yetiştirmek için çok önemli bir derstir. 

Robotik kodlama; elektronik, mühendislik ve kodlamayı çocuğunuzun daha iyi anlamasına bolca fırsat sunar.

Robotik kodlama en çok endüstri alanında kullanılır. Robotik kodlama süreci ile yapılan robotlar, insanları endüstrinin tehlikeli koşullarından, toksik kimyasallar gibi zorlu çalışma ortamından kurtarıyor. Saydığımız bu işler ise robotik kodlama sayesinde oluyor. Robotik kodlama hayal etme ve tasarlamanın bir sürecidir.

Lego Robotik Kodlama

Lego dünyası kodlama ile birleşince ve ortaya hareket eden lego makinaları çıkınca olay bambaşka bir maceraya sürüklendi. Robotik kodlama için engin bir derya oldu.

Lego oyun dünyası ilk kez evde eğitim için piyasaya sunuldu. Bu ürünlerle çocuklar daha iyi iletişim becerileri kurarak yaratıcı yönlerini geliştirirler. Heyecan verici ve eğlenceli bir şekilde öğrenerek oyun kurarlar. Oyunların içinde bulunan yapım parçaları, programlama araçları sayesinde gelişimlerini ve keşfetme becerilerini destekleyici malzemeleriyle öğrenmelerine yardımcı olan parçalar bulunur.

Okul öncesi çocukların öğrenme dili oyundur. Aynı durum kodlama içinde geçerlidir. Kodlama çocuklara sınırsız olanaklar sunar. Çocuğun yaşına, becerisine ve ilgisine uygun setlerle istediği gibi görünen kendi robotunu yapmasına imkan sağlar. Kendi hayal dünyasında bunu geliştirir, erken yaşta keşfetmeye başlar.

Ceceli Anaokulu ve Kreşinde Robotik Kodlama

Okul Öncesi Robotik Kodlama Programları

Code org, scratch, codecombat, tiynker, kodu game lab gibi pek çok siteleri örnek verebiliriz. Örneğin bizim okulumuzda code.org sitesinde parti kodlayıp büyük ekranda hep birlikte izleyip dans ediyoruz. Çocuklar kendi kodlarıyla oluşturdukları partide oldukça mutlu oluyor.

Robotik Kodlama Etkinlikleri

Yıllık plana uygun şekilde ilerleriz ve her hafta farklı bir konu işlenir. Kademeli şekilde kolaydan zora doğru bir yol izlenir ve kazanım gösterge her ders sonunda veli ile paylaşılır. Ders esnasında çekilen video ve resim de aynı şekilde veli ile paylaşılır.

Robotik Kodlama Nasıl Yapılır?

Derste o gün hangi konuyu işliyorsak sadece destekçi oluyoruz yani çocuğu yönergelerle (şuraya şu şekilde ulaş demiyoruz) kısıtlamıyoruz. Sadece bilgiyi verip onun uygulamasını izliyoruz. Örneğin robot kübetto ile derse girdiysek kuralları öğretip geri kalan yolu çocuğun bulmasını istiyoruz. Burada çocuk kodun robotla bağlantısını öğreniyor ve konu gerçeklik kazanıyor. Code.org’da bir konu uyguladığımızda projeksiyon ile ekrana yansıtıp onun çözdüğü algoritmayı tüm sınıf olarak izliyor ve başarıyı takdir ediyoruz.

Çocuklar sünger gibidir sözünü duymuşsunuzdur, her şeyi çok iyi anlıyorlar ve keşfetmeye öğrenmeye açıklar bu sebeple robotik kodlama ve programlama gibi kavramları öğrenmeleri için erken çocukluk eğitiminden daha iyi bir zaman yoktur. Küçük çocuklar etrafındaki bütün nesneleri merak ederler ve günümüz dünyasında baktıkları her yerde teknolojiyi görüyorlar. Zonguldak Kdz Ereğli Ceceli Anaokulu olarak, okul öncesi çocuklarda robotik kodlamayı önemsiyoruz. Teknoloji ve oyunu birleştirerek robotlar ve kodlama ile onları tanıştırıyoruz. Birçoğumuzun aklına kodlama deyince, karmaşık durumlar gelebilir. Okul öncesi dönemde bu durum böyle değildir. Çocuklar doğru yönlendirme ile her durumu eğlenceye çevirebilir. Robotik kodlamayı en basit haliyle bazı komutların yapılması veya yaptırılması olarak düşünebiliriz.

Okul öncesi çocuklara, robotik kodlamanın en temel halini öğretmek için kreş etkinlikleri kapsamında bazı oyunlardan yararlanabiliriz. Robotik kodlamayı en basit haliyle anlatamak istersek 3 farklı yoldan bahsedebiliriz. 

  • Çocukların bilgisayar yardımı olmadan kağıt üzerine kodların çizilerek yapılması,
  • Robotların yön kavramları ile belirli bir yöne hareket ettirilmesi,
  • Legolar kullanılarak yaratıcı şekiller oluşturması şeklinde özetleyebiliriz.

Bu yollar çocuklara algoritmik düşünme, kodlamayı öğreteceği gibi akran iletişimi içinde uyumlu bir şekilde öğrenmeyi destekleyecektir. 

Kdz Ereğli Robotik Kodlama
Kdz Ereğli Robotik Kodlama

Robotik Kodlama Faydaları

  • Olay ve durumlar arasında neden sonuç ilişkisi kurabilmek. 
  • Konunun birbiriyle bağını, nerede sorun çözmesi gerektiğini ve analitik düşünmeyi öğrenmek. 
  • Makinelerin çalışma prensipleri ve mantığını kavramak.
  • Problem çözebilmek.
  • Olaya bir yönden değil farklı bakış açıları ile bakabilmeyi görmek.

Robotik Kodlama Detaylı Tanımı 

Günümüz robotiği ile ilgili detaylı bir tanım yapmak istersek; otonom ya da kumanda edilen algılayıcıları, kontrol sistemi, bedensel yapıları ile nesneleri tutma, hareket ettirme, taşıma, üretim yapma gibi amaçları yerine getirebilen elektronik ve mekanik yapılardan oluşan yapay sistemler diyebiliriz.

Okul Öncesi Robotik Kodlama Etkinlikleri

  • Robot resimlerini ve robot olmayan şeylerin resimlerini keserek ve çocuğunuzun kategorilere ayırmasını sağlayarak yapabilirsiniz. 
  •  Çocuklar, eşyaların nasıl çalıştıklarını merak ederler ve eşyaları bozmayı severler. Doğal olarak tamircidirler. Doğalarından gelen bu eğilimlerinden faydalanarak ve her şeyin nasıl bir araya geldiğini görmek için küçük bir robotu parçalarına ayırmalarına izin verin. 
  •  Oyun hamurlarından faydalanarak çocuğunuzun kendi robotunu oluşturmasını sağlayın. 
  • Geometrik şekiller keserek okul öncesi çocuğunuzun şekillerle kendi robotunu yapmasına yardım edin.

Erken Çocukluk Eğitiminde Robotiğin Faydaları

  • Okul öncesi çocukları erken yaşta robotik kodlama ile tanıştırmanın, daha üretken bir deneyimle, öğrenmelerini daha eğlenceli hale getiren çok sayıda faydalarına birlikte bakalım;
  •  Robotik kodlama, çocukları akıllı telefon,tablet ve bilgisayarda çok fazla zaman harcamadan, kodlama kavramlarını uygulamalarına olanak tanır.
  • Çocukların sınıfta robotlarla erken yaşta tanışması, kendi zamanını planlamalarına, akranlarıyla paylaşmasını sağlar. Kendi fikirlerini inşa ederek mühendislik tasarım süreciyle tanışmasına katkı sağlayarak, sorunları tanıyarak çözüm bulmalarına teşvik eder.
  • Beklemedikleri bir problemle karşılaştıklarında, deneyip yanılarak kendilerini test ederler, böylece problem çözme becerileri güçlenir. Çocuklar, ’nasıl sorunu çözebilirim’ sorusuna odaklanarak doğru yanlış kavramları ile ilgilenmezler.
  • Robotik kodlama bazı klişeleri değiştirerek, çocukların mühendisliğin, matematiğin eğlenceli olabileceğini anlamasını sağlar. Kodlama, öğrencilerin cinsiyetten bağımsız bir şekilde keşfederken eğlenmelerine olanak tanır. 
  • Robotik kodlama ile öğrenmenin en güzel yanlarından biri çocukların deneme yanılma yoluyla öğrenmesidir. Kodlama yaparken beklenmedik hatalar olabilir, çocuklar doğru çözümü bulmak için farklı yollar dener. Bunun sonucunda da çocuk sabretmeyi öğrenerek dayanıklılık süresini arttırır ve kalıcı öğrenmeye katkı sağlar.
  • Çocuklar dokunarak, nesnelerle etkileşime geçerek en iyi şekilde öğrenirler. Robotik kodlama bunlara alan yaratarak somut öğrenmeyi destekler. Çocuklar robotun yerine getirdiği komutları uygulayarak, komut vererek gördüklerinde kavramlar kafalarında daha net canlanır.
  • Robotik kodlama aynı zamanda basit adımlarla parçalara bölerek sayısal düşünmeyi öğretir. Bu sayede çocuklar mantıksal düşünmeye, matematiğe, okumaya olan mesafeleri erken yaşta aşarak kodlama ile düşünme becerilerini geliştirir.

Asimov’un 3 Robot Yasası

Isaac Asimov, ABD’li yazar biyokimya ve bilim kurgu türünde yazdığı yazıları ile tanınır. Bilim kurgunun en büyük ustalarındandır. Columbia Üniversitesi’nden doktora derecesi aldı ve ardından uzun yıllar Boston Üniversitesinde biyokimya profesörlüğü yaptı. Isaac Asimov, robot hikayeleri ile tanınır.

Robot Bilimin Üç Yasasını belirtmesi ile ünlü Isaac Asimov’un bilimsel literatüre katkıları birçok onur derecesiyle takdir edildi.

  1. Hiçbir robot insanoğluna zarar veremez ya da zarar görmesine tepkisiz kalamaz.
  2. Bir robot kendisine verilen komutlara 1. kuralla çelişmediği sürece itaat etmek zorundadır.
  3. Bir robot bir ve ikinci kurallarla çelişmediği sürece kendi varlığını koruyabilir.

Robotik Alt Bölümleri 

Robotları tasarlamak, robotik sistemler yapmak, programlamlamak ve bakımını yapmak için daha fazla sayıda teknisyene ihtiyaç duyulmaktadır. Robotik kodlama ile hayatımıza dahil olan birçok farklı alanlar oluşmuştur. Birçok robotik sistem hayatı kolaylaştırırken çevreye duyarlı ve endüstri sisteminin toksik atıklarından ağır iş yükünden kurtaran birbirinden farklı sistemler geliştirmiştir ve özel alanlar ortaya çıkarmıştır; 

  1. Endüstri Robotları

Kaynak, boyama, montaj, paketleme, kesim, laboratuvar robotları. Gövde yapılarına göre endüstri robotları, kartezyen, mafsallı, scara robotlar.

  1. Uzman Robotlar

Askeri robotlar, bomba imha robotları, uzay araştırma robotları, kara araştırma robotları, insansız hava araçları, insansız deniz araçları, giyilebilir robotlar, havuz robotları, orman robotları, ameliyat robotları, yeraltı robotları, kanal robotları, uçan mini robotlar, arama kurtarma robotları, ulaşım robotları, su altı kaynak robotları, sualtı araştırma robotları.

  1. Sosyal Robotlar 

İlk insansı ve sosyal robotolan Pepper, bir çocuğa benzemek için tasarlanmıştır.

Terapi hayvanı olarak tasarlanan paro; bakım evlerindeki hastaları sakinleştirmek için tasarlanmıştır. Sosyal robotlara örnek olarak Japonya’da ev işlerinde kullanılan robotları örnek gösterebiliriz.

  1. Canlı Benzeşimli Robotlar
  2. Hobi Robotları

Kişisel olarak tasarlanmış çizgileri takip eden, uçan robotlar gibi herhangi bir görevi yerine getirmek ve eğlence için tasarlanmış robotları bu kategoride örnek gösterebiliriz.

  1. Oyuncak Robotlar

3 ile 5 yaş arası anaokulu çağındaki çocukların sanal dünya ile bağlantı kurmasının ötesine geçebilmeleri için birbirinden farklı kurgu ile tasarlanmıştır. Yapay zeka ve bulut teknolojileri kullanılarak çocukların eğitimine ve gelişimine yardımcı oyuncaklar ortaya çıkarmıştır. Buna bir örnek verecek olursak, çocukların dünyasında gelişimlerine destekçi lego dünyasının sunduğu Lego Mindstorms’u örnek gösterebiliriz. İçinden çıkan küçük işlemciler yerleştirilerek çalışıyor.

Kdz Ereğli Ceceli Anaokulu Kreş Robotik Kodlama

Çocuklara Robotik Kodlamayı Sevdirmek

Dünyanın birçok yerinde çocuklar kendi yazılımlarını nasıl yaptıklarını öğreniyorlar ve robotik kodlama, yazılım çocukların sevdiği bir alan haline geldi. Çocuklar kendi video oyunlarını tasarlamaya başladı. Robotik kodlama çocukların büyük bir istekle öğrenmek isteyecekleri bir hal aldı. Bu nedenle çocuklar kendi oyunlarını kodlamayı öğrendiği, yazılım yazmanın temelleri ile tanıştığı bazı kitapları sizler için hazırladık.

  • Bebekler için HTML –by Sr. Vanden-heuvel, John C.

Çocukların ilgisini çeken, merak uyandıran bu kitapta kodlamanın en temel haliyle tanışacaklar.

  • Merhaba Ruby:Kodlama maceralar –Yazarı: Linda Liukas

Kodlamanın arkasındaki kavramlara yönelik hazırlanan bu neşeli ve eğitici kitap bir bilgisayar klavuzu şeklinde ilerleyen bir hikaye kitabı gibi. Çocuklara örüntüyü, hesaplı düşünmeyi, robotik kodlamayı anlatmak için hazırlanmış çok keyifli bir kitap.

Neden Her Çocuk Robotik Öğrenmeli?

Robotlar, çocukları yeni bir ürün ortaya koyma, tasarım yapma gücünü arttırma gibi yönlerini geliştirmesine olanak sağlar. Bunun yanında bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik gibi teknolojinin farklı alanlarında iç içe olarak teknik konuları bir araya getirmeyi erken yaşta öğrenirler.

Robotik kodlama uygulamalı ve akılda kalıcı yöntemlerle öğrencileri bilim ve teknolojinin dünyasıyla tanıştırırsa bağlantı kurmalarına yardımcı olur. Ayrıca akılda kalıcı etkinliklerle, çocuklar hiç bilmedikleri meslek dallarını erken yaşta öğrenirler. 

Robotik kodlama çocuklara karmaşık kavramları basitleştirmelerini sağlar. Örneğin; etki-tepki, mesafe ve ölçümler, birlikte çalışmayı öğrenme ve yazılım konuları dahil olmak üzere çeşitli konuları erken yaşta anlamlandımalarına yardımcı olur.

Erken Çocukluk Eğitiminde Robotiğin Faydaları

Robotik kodlama ile erken çocukluk döneminde tanışma, çocuklar için öğrenmeyi eğlenceli hale getirirken üretken olmalarını sağlar. Eğitimde robotik kodlamayı birleşitirmenin avantajlarını sıraladık.

  1. Kodlamayı ekransız bir şekilde öğretir

Robotik kodlama, çocukları bilgisayarlarda, tabletlerde veya akıllı telefonlarda vakit geçirmeden kodlama kavramlarını ve temellerini öğrenerek uygulamalarına olanak sağlar.

  1. Okul öncesi dönemdeki çocukları robotik mühendislik ile tanıştırır

Sınıflarda robotlarla oynanan oyunlar, çocukların mühendislik tasarım süreciyle etkileşim kurmasına yardımcı olur. Bununla birlikte sorunlara çözüm bulmaya teşvik eder. Çocuklar ayrıca kendi inşa ettikleri tasarımları akranlarıyla paylaşır. Yeni birşey tasarlamak çocuklara kendilerini test etmelerine ve problem çözme becerilerini güçlendirmelerine yardımcı olur. Bundan dolayı çocuklar daha çok öğrenmeye ve kendilerini geliştirmeye odaklanırlar.

  1. Robotik Kodlama Kalıcı Öğrenmeye Teşvik ediyor

Yeni bir ürün ortaya koyarken bazı hatalar oluşur ve her şey beklendiği gibi çalışmayabilir. Çocuklar öğretmenlerinin yardımıyla doğru çözümü bulmak için farklı yollar denemek durumunda kalır. Bu anlamda robotik kodlama, hataları düzeltirken çocukları  daha sabırlı ve dayanıklı olmaya teşvik eder.

  1. Robotik Kodlama İle çocuklar Somut Düşünebilirler

Erken çocukluk döneminde  somut öğelere, nesnelere dokunabildiklerinde etkileşime geçerek öğrenmeleri kalıcı hale gelir. Robotlar talimatla hareket ettiklerinde, kodun çocuğun çevresini nasıl etkilediğini görürler ve somut düşünme kavramları gelişir.

  1. Robotik Kodlama bilişimsel düşünmeyi destekler

Kodlama ile çocuklar eğitim hayatları boyunca onlara yardımcı olacak matematiğe ve okumaya yardımcı olan mantıksal düşünmeyi sağlar. Bunun yanı sıra hesaplama yapabilme becerilerini geliştirerek, sorunları basit adımlara bölüp çözüme kavuşturmayı öğrenirler.

KDZ Ereğli Özel Ceceli Anaokulu okul öncesi dönemde robotik kodlama dersleri vermektedir. Öğrencilerimizi bu şekilde güncel çağa ayak uydurmalarını sağlıyoruz.

Yorum bırakın

Scroll to Top
Konuşmayı Başlatın
Yardımcı Olabilir miyim?
Ceceli Anaokulu Yetkilisi
Yetkiliden Bilgi Almak İçin Yazınız