Çocuklar için öğrenme evde aile ile başlar ve öğrenme birçok biçimde gerçekleşir. Çocukların öğrenmesinin en yaygın yolu, günlük yaşamı gözlemlemektir. Aile, çocuğun ilk tanıdığı sosyal grup olduğundan, bir çocuk öğrenmek ve sosyalleşmek için en çok ailesi tarafından etkilenir.
Çocuk, ailesi ile geçirdiği süre zarfında fiziksel, duygusal, sosyal olarak gelişim gösterir. Aile bir çocuğun, gelişim evrelerinde değerlerini, becerilerini, sosyalleşmesini, güvenliğini ve özgüvenini belirlemekten sorumlu olacaktır.
Çocuklar gözlemleyerek öğrendikleri için, aile üyeleri bir çocuğun nasıl sosyalleşeceğini ve öğreneceğini belirleyen ana etmenlerdir. Aileler çocukların fiziksel, sosyal ve kültürel gelişimine katkıda bulunurlar. Sevgi dolu bir aileye sahip olmak, bir çocuğun gelecekteki ilişkilerini, işini, sağlığını ve benlik algısını etkileyecek sağlam bir temel oluşturmasına yardımcı olur.
Ailenin Değerler Açısından Önemi
Aile çocuklara doğru ve yanlış kavramlarını öğrettiği gibi saygı, şefkat, adalet ve sorumluluk gibi çocuklara erken dönemde öğretilmesi gereken temel değerleri de öğretir. Çocuklar etraflarındaki her şeyi emen süngerlerdir ve çoğu zaman ailelerinin değer yargılarına göre şekil alırlar. Ailelerinin saygı duyduğu kavramlar hayatlarına ve geleceklerine yön verir. Örneğin bir çocuk saygı kavramını ailesindeki bireylerin tutum ve sözlerine bakarak oluşturur.
Çocuğunuza değerleri öğretmenin bir diğer yolu çocuğunuza sorumluluklar vermek olacaktır. Küçük yaşta onun sofrayı kurmasına izin vermek ya da arkadaşı veya kardeşine yardım etmesini istemek gibi bazı sorumluluklar vererek, ona bu değerlerin önemini öğretebiliriz.
Aİlelerin Çocukların Yeteneklerinin Gelişimindeki Rolü
Çocuğunuz doğduktan sonra motor becerileri, dil becerileri, bilişsel beceriler ve duygusal becerileri öğrenmeye başlar.
Motor becerileri ilgili olarak, ailelerin evde yaptıkları çalışmalar çok daha etkilidir. Çocuğunuz oturmayı, yürümeyi, koşmayı, tırmanmayı, kaşık tutmayı vb. eylemleri ailesi ile birlikte öğrenecektir. Bunlar çok küçük yaşta öğrenilmesi gereken becerilerdir ve aynı zamanda çocuğunuzun bağımsızlığını ve özgüvenini pekiştirir.
Dil becerileri, ailenin çocuk gelişimindeki rolünün bir diğer önemli bileşenidir. Çocuğunuzla konuşmanız, dinlemeniz dil gelişimi açısından çok önemlidir ve dil gelişiminin temeli ailede atılır. Çocuklarınıza küçük yaşlardan itibaren dil becerilerini öğretmek de çocuk gelişimi için çok önemlidir.
Çocuk gelişimi için çok önemli olan bir adım ise beceri duygudur. Duygusal beceriler, çocuğunuzun yaşamı boyunca önemlidir, çünkü zaman kavramını, duygu yönetimini ve şefkat duyma, mutluluk ve üzüntü gibi duygularla nasıl başa çıkacaklarını öğretir. Çocuğun duygusal gelişiminin temeli ailesi ile birlikte doğru atılırsa, sorunlarla başa çıkabilme yeteneği artar.
Çocuğunuzun duygusal becerilerini geliştirmeye yardımcı olmak için, onlara 0-6 yaş döneminde ailesi ile birebir vakit geçirmesi iyi bir başlangıç noktasıdır. Erken çocukluk döneminde, aile üyelerinin yapması gereken, çocuklara temel duyguları öğretmektir. Bir çocuk bir şeyleri anlatmak istediğinde, duygularını adlandırmak ve tarif etmek, çocuğunuzun nasıl hissettiğini anlamamız için önemli bir yoldur. Bu temel bağ bir kez kurulduktan sonra, çocuklar duygularına nasıl tepki vereceklerini ve nasıl ilerleyeceklerini öğrenebilirler.
Ailelerin Çocuğun Sosyalleşmesindeki Rolü
Çocuğun ilk doğduğunda, ailesi onun ilk sosyal grubu haline gelecektir. Ebeveynler, çocuklar için ilk öğretmenlerdir. Çocuğun ailesi ile arasındaki etkileşimler aracılığıyla öğrendikleri, başkalarına nasıl davranmaları gerektiği konusunda yol gösterir. Ailesi ile kurduğu bağ sayesinde, çocuğunuz başkalarına nasıl güvenebileceğini ve başkaları ile nasıl iletişim kurabileceğini öğrenecektir.
Çocuklarla yüz yüze etkileşime girmek, bir çocuğun gelişiminde kritik öneme sahiptir. Çocuğun ailesi ile vakit geçirmesi, dinlendiğini ve anlaşıldığını hissetmesi çocukların ailesi ile kuracağı bağın temelini oluşturur.
Anaokulunda Çocuğun Potansiyelini Geliştirmede Aile Neden Önemlidir?
Çocuklar, insanlarla özellikle de aileleri ile güvenli ve olumlu bir ilişki kurduklarında başarılı olurlar. Araştırmalar, erken çocukluk döneminin gelişimsel olarak bir çocuğun çevresinden ve çevresindeki insanlardan çok şey öğrendiği bir dönem olduğunu göstermiştir. Bu, çocuğun büyüme yıllarını etkileyecek olan öğrenme penceresidir. Dolayısıyla bu noktada çocuğun hayatındaki temel varlık olarak annenin ve babanın çocuğuyla kurduğu ilişki çok önemlidir. Aile, çocuğun gelişiminin her alanında (sosyal, duygusal, fiziksel, bilişsel) öğretmeni olduğu için, çocuğun gelişiminde birçok rol oynar.
Aile Erken Çocukluk Eğitiminde Nasıl Bir Rol Oynayabilir?
- Bir çocuğun beyin gelişimi, hayatlarının ilk beş yılında oluşmaya devam ediyor.
- Ebeveynlerin bu yıllarda çocuklarıyla nasıl etkileşimde bulundukları ve onları bilişsel, sosyal ve duygusal gelişim faaliyetlerine nasıl dahil ettikleri gelecekteki benliklerini belirleyecektir.
- Bir anne veya baba, çocuğun sınıfta öğrendiklerinin ev ortamında pekiştirilmesine ve aktarılmasına yardımcı olmak için çocuğunun öğretmeniyle iletişim halinde olmalıdır.
- Aileler çocuklarına eve geldiğinde gününün nasıl geçtiğini, onu gün içinde en çok mutlu eden şeylerin ne olduğunu, hangi oyunları oynamaktan keyif aldığını sormalıdır.
- Ailenin katılımı, çocuğun öğrenme sürecini sınıfın ötesine taşımaya yardımcı olur. Bu, çocuklara daha olumlu bir öğrenme deneyimi sağlar ve çocukların okulda daha iyi performans göstermelerini sağlar. Aynı zamanda güvenlerini ve yeteneklerini de geliştirir.
Aileler Çocuklarının Gelişimine Nasıl Dahil Olabilir?
- İyi bir rol model olun.
- Çocuğunuza sevginizi sarılmak, onunla vakit geçirmek ve onu dinlemek gibi hareketlerle gösterin.
- Güvenli bir sığınak olun. Tutarlı bir şekilde tepki veren ebeveynler tarafından yetiştirilen çocuklar, daha iyi bir sosyal ve duygusal gelişime sahip olacaklardır.
- Ailesi ile sağlıklı iletişim kuran çocukların, hayatlarında başkalarıyla mutlu ilişkiler geliştirebilirler.
- Ailesi ile güvenli bir ilişkisi olan çocuk, zor durumlarda duygularını nasıl yönetebileceğini öğretir.
- Çocuğun zihinsel, dilsel ve duygusal gelişimini destekler.
- Çocuğun iyimser ve özgüvenli sosyal davranışlar sergilemesine yardımcı olur.
- Çocuğun günlük yaşamına ailesi ile birlikte yön vermesi sosyal ve akademik becerilerin temelini oluşturur.
- Çocuğunuzla konuşmanız ve onu dinlemeniz beyin gelişimine yardımcı olur. Beynin farklı bölümleri geliştiğinde, uyumlu bir şekilde çalışırlar ve daha fazla işbirlikçi olurlar.
Anne Ve Babanın Çocuk Gelişimindeki Rolü
Araştırmalar duyarlı ve destekleyici anne ve babası olan çocukların, daha yüksek düzeyde sosyal yetkinliğe ve daha iyi akran ilişkilerine sahip olduğunu gösteriyor. Anne ve babası sık sık onlarla konuşan çocuklar okulda daha iyi performans gösterir ve dil becerileri daha gelişmiş olur.
Anneler Günü Ne Zaman ?
Tüm dünyada farklı günlerde anneler günü kutlanır. Anneler günü ilk olarak, 1908’de Batı Virginia’daki Grafton’dan Anna Jarvis adlı bir hanımefendi tarafından merhum annesinin onuruna kutlanmaya başlandı. Jarvis, kendi annesinin ölümünden sonra tüm anneleri anmak için anneler gününün düzenli olarak kutlaması için çok uğraştı .Çok sayıda sıkı çalışmanın, kararlılığın ardından Başkan Woodrow Wilson, nihayet 1914’te bu günü ABD için anneler gününü resmi tatil yaptı. Resmi olarak Amerika’da başlamasına rağmen, anneler günü dünya çapında farklı günlerde birçok farklı geleneklerle kutlanmaya başlandı. Ülkemizde mayıs ayını ikinci pazar günü anneler günü olarak kutlanmaktadır. Bu sene annler günü 14 mayıs 2023 tarihinde kutlanacaktır.
Babalar Günü Ne Zaman?
Anneler günü gibi babalar gününün kutlanması gelenek haline geldi. Bilinen ilk Babalar günü töreni, ABD tarihinin en kötü maden kazasında yüzlerce erkeğin hayatını kaybetmesinden sonra 5 Temmuz 1908’de Batı Virginia’daki Fairmont’ta gerçekleşti. Maden patlamasında ölen birçok babayı onurlandırmak için kutlanmaya başlanıldı. Ülkemizde haziran ayının üçüncü pazar gününde babalar günü kutlanmaktadır.
Kdz Ereğli Özel Ceceli Anaokulu olarak çocuğunuza atölye etkinliklerimiz ve pozitif psikoloji ile çocukların sosyal ve duygusal becerilerini geliştirmelerini destekleyecek eğitimler veriyoruz. Anaokulumuz ve eğitimlerimiz ile ilgili daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.